Március 6-án délután 3 órakor felső tagozatos általános és középiskolás diákok fogják bemutatni a villámcsődületet a Kossuth téren. A tavalyi év sikere után újra a távhőüzembe invitálja a közszolgáltató cég a diákokat (most a nagyobbakat) és a pedagógusokat egy rendhagyó fizikaórára. A laborban ezúttal megdöbbentő kísérletek bemutatóját is láthatják.  A program keretében 2015. március 6 - 28. között ismét kinyitják a kapukat a diákok előtt, és a rájuk telepedő virtuális világban kézzelfoghatóvá teszik számukra az energiát.

Lehetőséget biztosítanak továbbra is arra, hogy a fiatalok megismerhessék működés közben az üzemet. Láthatják majd, hogyan állítják elő a meleget, illetve hogyan juttatják el a lakásokba, az iskolába, vagy például a kórházba. A napi oktató-nevelő munkát színesítő programra előzetesen bejelentkezhetnek az osztályok.

A kaposvári vagyonkezelő zrt. 6800 lakásban szolgáltatja a távfűtést és a meleg vizet. Másfél éve bővítette uniós támogatással a távhőszolgáltatást: 5 új intézményt, köztük a megyei kórházat is ellátja már. Ennek köszönhetően évente több mint 11,5 ezer GJ földgázt megtakarítanak, és 2 ezer tonnával kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

Ma a távhőrendszerek bármilyen hőforrásból termelt hőt be tudnak fogadni, és el tudnak juttatni a végfelhasználókhoz, így érdemben járulnak hozzá a hazai megújuló-energiaforrás felhasználásának és az energiahatékonyságnak a fokozásához. Ennek eredményeként a távhő szektor jelentékeny szerepet tölt be a hazai környezet- és klímavédelemben.

A Távhőszolgáltatás Napja keretében országosan megvalósuló programok célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a fentiekben megfogalmazottakra, azaz a távhőellátás gazdasági, környezeti és társadalmi hasznaira.

Ezen a napon az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások fokozott használata, a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem és a környezettudatos életmód kerülnek a nyilvánosság fókuszába. 

 

Címkék: flashmob, távhő, gazdaság, kaposvár