"Adóelőlegfizetés, a növényvédő szereket kéne megvennem, a vetőmagot, a műtrágyám ugyan megvan, de abból is hiányzik és a gázolaj..." Hirtelenjében ezekre kellene költenie az egyik mezőcsokonyai mezőgazdasági vállalkozónak, Szabó Tibornak. A tavaszi előkészítési munkák már megkezdődtek a földeken, ő azonban nem tudja azokat maradéktalanul elvégezni, mert nem jut a pénzéhez, ami a Buda-Cashhez tartozó bankfiókban ragadt: "Elég sok pénzről van szó, több mint 100 ezer euróról. Igaz, hogy százezerig kártalanítanak, de erről eddig nem kaptam semmilyen felvilágosítást. Mindössze 60 ezer forintot kaptam, ami voltaképpen semmire sem elég."

A DRB és DDB Bankoknak 30 ezres ügyfélkörük van. A bedőlés minden negyedik somogyi családot érinti. 67 önkormányzatnak egymilliárd forintja bánja, ugyanennyi a kára a mintegy ezer somogyi gazdálkodónak és vállalkozónak. Az Országos Betétbiztosítási Alap azonban csak 30 millió forintig fizet. Az a fölötti betétekhez kétséges hogyan jutnak hozzá az ügyfelek.

Gelencsér Attila Kaposvár országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a bankcsődben érintett 42 somogyi önkormányzatot 82 millió forintnyi gyorssegélyben részesítik. 14 önkormányzatnak egy milliárdos betétállománya maradt bent. Erre pályázatot ír ki a kormány.

A 30 millió forint feletti betétállománnyal rendelkező magánszemélyek és vállalkozások leginkább peres úton érvényesíthetik követeléseiket. Az ügyfelek kártalanítása elkezdődött, akárcsak a Buda-Cash elleni felszámolási eljárás is.

Címkék: drb, vállalkozó, bank, gazdaság