Városszerte metszik a fákat Kaposváron. A közmunkások a belvárosban és a parkokban vágják le az öreg ágakat. Nekik 35 ezer fából kétezret kell most megmetszeniük. Plusz a bokrok és sövények. A kiskertekben ugyanakkor a gyümölcsfákat metszik.

A Kaposvári Városgondnokság vezetője, Hartner Rudolf: "Kedvező állású koronát kell kialakítani a fiatal fáknál, az idős fáknál van egy elöregedés, minél nagyobb a korona, annál nagyobb a beárnyákoltság. Így természetes, hogy a korona belsejében lévő ágak megszáradnak és ezeket ki kell vágni, hogy a baleseteket megelőzzük és a fa ne menjen tönkre."

A töröcskei kertekben is metszenek már. Bunovácz Dezső ottjártunkkor épp az almafákat alakítgatta: "a gyümölcsfákat meg kell újítani, hogy fiatalodjanak, hogy fiatalabb hajtásokat hozzanak. Persze azért vannak kivételek, mondjuk a meggyfát nem minden évben szoktuk termőre metszeni, azt nem feltétlen fontos, de a barackfát minden évben termőre kell metszeni!"
 
Bár a kerti munkák már az igazi tavaszt idézik, az előrejelzések szerint még nem szabad temetni a telet. A KaposPont időjósa, Szalinay Tibor: "a következő napokban többfelé lehet kisebb eső, havas eső, a déli határvidéken pedig hó is lehet, de nem valószínű, hogy meg is marad, mert a hőmérsékletek viszonylag magasak lesznek. Mikor a ciklon eltávolodik, felszakadozik a felhőzet, éjszakánként mínusz 2, mínusz 4 fok is lehet a hétvégén."

A hó és a mínusz egy-két fokos éjszakák azonban nem teszik tönkre a növényeket. Jövő héten pedig tovább melegszik az idő és napközben akár 10 fok felett is alakulhat a hőmérséklet.

Címkék: metsz, hóvirág, tavasz, gazdaság