Önként vállalt feladatokkal bővült Kaposvár új, a közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangúlag elfogadott szociális rendelete - ezzel a felütéssel tudósít a februári közgyűlés egyik sarkalatos témájáról az MTI.

Szita Károly polgármester az előterjesztéshez fűzött hozzászólásában leszögezte: nem nyirbálják meg a szociális ellátások körét, a meglévők mellett új, önként vállalt feladatokat is ellát az önkormányzat a rászorulók megsegítésére.

Ugyanakkor hangsúlyozta: "nem segélyre épülő várost kell építenünk, hanem munkára épülő várost", de akik önhibájukon kívül kerültek nehéz anyagi helyzetbe, azoknak segélyt kell adni, amíg munkához nem jutnak.

Függetlenül attól, hogy milyen külső körülmények miatt, minden kaposvári, aki nehéz anyagi helyzetben van, kérhet segítséget az önkormányzattól - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: "biztatok is mindenkit, hogy nyugodtan forduljon hozzánk kérelemmel".

Kéki Zoltán címzetes főjegyző a rendelettel kapcsolatosan úgy fogalmazott: "Kaposváron a szociális biztonsága minden rászorulónak biztosított". Ezt felelősséggel ki lehet jelenteni" - jegyezte meg.

A cél az, hogy azok kapjanak települési támogatást, akik rászorultak, akik pedig dolgozni tudnak, azoknak munkát fognak adnak - hangsúlyozta, majd utóbbiról szólva jelezte: a szociális kiadások között 50 millió forintos önrész szerepel a költségvetésben közfoglalkoztatásra. Emlékeztetve arra, tavaly az önkormányzat több mint 600 embernek tudott munkát adni, a főjegyző reményét fejezte ki, hogy az idén legalább ilyen nagyságrendben lesz lehetőség közfoglalkoztatásra.

Az önkormányzat az elfogadott szociális rendelet értelmében a jelenleg kötelező ellátások közül a települési támogatás keretében továbbra is biztosítja a lakásfenntartási és az adósságcsökkentési támogatást a szociálisan hátrányos helyzetű családok számára, a méltányossági közgyógyellátás helyett pedig gyógyszertámogatással segíti az arra rászorulókat.

Az eddigi önként vállalt feladatok - például a felsőfokú oktatási intézményekben tanulók lakhatási támogatása, a gyermekintézményben fizetendő térítési díj támogatása, a cigánytanulók ösztöndíja, a Bursa Hungarica ösztöndíj, a krízistámogatás, a kismamák utazási támogatása - mellett négy új önként vállalt feladatról - beiskolázási segély, időszaki támogatás, karácsonyi segély, az idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatás - is döntött a testület.

A korábbi és az új ellátások finanszírozása a költségvetésben biztosított.

Az új szociális rendelet elfogadására azért volt szükség, mert március 1-jével különválnak egymástól az állami és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatok. Az állam által biztosított támogatási formákon túl a településen élők szociális támogatása a jövőben az önkormányzatok feladata lesz.

Címkék: rendszer, segély, közgyűlés, rászoruló, szociális, támogatás, Kaposvár, gazdaság