A napokban egy több száz beruházást tartalmazó lista jelent meg, amelyben szép számmal található somogyi fejlesztés is. Van olyan megyei település, ahol még egy kapavágás sem történt, de bíznak abban, hogy időben elkészülnek.

Patalom egy fél milliárd forint értékű ivóvíz javító programban vesz részt két másik településsel közösen. 2012-ben tiltották meg az ivóvíz magas arzéntartalma miatt annak fogyasztását több somogyi településen, így Patalomban is. Most egy telepített szűrőállomásról tudnak a falubeliek tiszta vizet vinni a főzéshez. Az átmeneti állapotnak egy uniós pályázat segítségével szerettek volna véget vetni. A beruházás azonban még most sem indult el.

- Igazából a tavalyi év végére vártuk, hogy ez megvalósul, de sajnos különböző okok miatt nem tudodd megvalósulni. A kormány magához vonta a beruházásnak a megvalósítását. Jelenleg csak a tábla került kihelyezésre, bízom abban hogy ez a március eleji munkakezdéssel megindul maga az építmény előkészítése, utána a vezetékrendszer felújítása, a próbaüzem, a kútfúrás - mondta Keszler Ferenc, Patalom polgármestere.

Kerékpárút kilakítására nyert 180 millió forintot a Balatonföldvári kistérség. Már tavaly június végére el kellett volna készülnie. Mindössze egy kilométert kellene megépíteni, de még jelenleg is így áll az építkezés.

- Ahogy lenyomták az ásót, ahogy jött az első kanalas munkagép rögtön olyan közműveket találtak, ami a közműegyeztetés során a közmű térképeken nem ott szerepelt. A telefonvezetéktől a magasfeszültségű villanyvezetéken át lehetne sorolni azokat a problémákat, amik meg kellett oldani a kivitelezés során - válaszolta Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere.

Ezek a fejlesztések is szerepelnek a kormány által késedelmesnek ítélt beruházások több százas listáján. A korábbi fejlesztési ciklusban támogatott fejlesztéseket decemberig be kell fejezni, és a pénzügyi elszámolást is le kell zárni. Az idő szűkössége miatt azonban Több beruházást kockázatosnak ítélhet meg a kormány.

- Ha a projektgazdáknak felróható késedelem miatt forrást veszít az ország, vagy forrás vesztés kockázata áll fenn, ott a kormány tegnapi döntése értelmében a szaktárcák megkapják a lehetőséget a projektektől való elállásra. tehát a tegnapi döntés értelmében a következő hetekben és hónapokban számtalan korábban támogatott projekttől áll el az állam - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A kormány a következő hetekben dönt arról, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyeket leállítanak az ország költségvetési kockázatának csökkentése érdekében.

Címkék: pénzek, európai unió, beruházás, támogatás, 2015, gazdaság