"A nyári munkák, tehát, amikor valaki középiskolába járt és nyári munkát végzett, a szakmunkások tanuló ideje, felsőfokú tanulmányok ideje, ezek általában a tipikusan kimaradó időszakok" - mondta el érdeklődésünkre az SMKH Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának főosztályvezetője.

Kerekesné Karamanolisz Ágnest azért kerestük meg, mert most minden megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság átnézi az 1955 és 1959 között születettek adatait és a megállapításokat elküldi az érintetteknek: "Tíz napon belül kiküldünk az ügyfeleknek egy kimutatást, ami a jelenleg a nyilvántartásunkban szereplő adatokat tartalmazza. Ezt az ügyfelek 60 napig vizsgálhatják, tehát hogyha valamilyen időszak hiányzik és pótlólag be akarják ezt csatolni, akkor megtehetik. Erre 60 nap áll erre rendelkezésükre."

Férfiaknál a sorkatonai szolgálat is ebbe a kategóriába tartozik. Ha valaki hivatalos dokumentumokkal nem tudja igazolni ezeket az éveket, akkor azt jelezni kell és a nyugdíjbiztosító kikéri az illetékesektől az adatokat.

"Országosan mintegy 70 ezer ember adategyeztetése kezdődött már meg. Somogyban összesen 15 ezer embert érint a jelenlegi adategyeztetés" - mondta a Somogy megyei kormánymegbízott, Neszményi Zsolt, aki hozzátette: "Az érintettek számára ez mindenképpen fontos dolog, hiszen már mielőtt nyugdíjba vonulnának tisztában lesznek azzal, hogy mennyi szolgálati idejük van, hogyan számolhatnak."

Márpedig adott esetben minden ledolgozott nap sokat érhet. A nyugdíjbiztosítási igazgatóság szerint ezért is fontos minden jogszerző munka összesítése. Több esetben előfordult ugyanis, hogy néhány nap alkalmi foglalkoztatással évet nyert egy-egy munkavállaló és minden elismert teljes év után két százalékkal emelkedett a nyugdíj összege.

Címkék: évek, egyeztetés, nyugdíj, gazdaság