Egyre több helyen ömlik a fekete füst a kéményekből. Szakértők számára ez azt jelenti, hogy a háziak szemetet, jellemzően valamilyen műanyagot égetnek. Pedig a háztartásokban keletkező hulladékok fűtőértéke meg sem közelíti a fáét, ráadásul komoly egészség- és környezetkárosító hatásaik is vannak.

Rossz fát tettünk a tűzre? Ezzel a mottóval indít kampányt a napokban a helyes tüzelésért Kaposvár. Ahol már volt ilyen akció, ott a szervezők szerint elérte a célját.

- Tudatosítottuk azt, hogy ezek az anyagok, amik felszabadulnak ilyen alacsony hőmérsékleten égetéskor, ezek akár rákkeltőek is, vagy egyéb olyan környezeti káros hatásokat válthatnak ki, amelyek komoly gondot okoznak. 02.06.: Sokan úgy gondoljuk, rádöbbentek arra, hogy ezt a gyakorlatot jobb elhagyni és inkább a hagyományos tüzelőanyagokkal kell tüzelni, mint szeméttel - mondta Sántha Krisztián, a "Ne égesd el!"-kampány divízióvezetője.

null

Kaposváron hamarosan minden lehetőség adott lesz arra, hogy a háztartási hulladékot minden család szelektíven, vagyis egymástól elkülönítve gyűjtse.

- Ennek az egész rendszernek a keretén belül minden háztartásba viszünk ingyen kukákat és megkérjük, hogy mit rakjanak abba a kukába. Amibe szelektíven gyűjtünk. Minden háztartásba - a családi házas övezetekbe - rakunk le komposztáló ládát és megpróbáljuk megértetni egymással azt, hogy miért fontos az - mondta Szita Károly, a Kaposvár polgármestere.

A szelektíven összegyűjtött háztartási szemetet az őszre elkészülő kaposmenti hulladékkezelőben fogják feldolgozni. Nagy részét újrahasznosítják majd.

- Az összegyűjtött csomagolási anyagot, amit szelektíven gyűjtünk, azt utána újra fel tudjuk dolgozni. Tehát a PET-palackból utána visszajön ruhaként, esernyőként stb. vagyis igazából nem vész kárba - tette hozzá Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője.

Kaposváron cél az is, hogy a bevásárlások alkalmával minél több helyi termék kerüljön a kosarakba, illetve a vászontáskákba. A környéken előállított élelmiszerek ugyanis sokkal kevesebb kilométert utaznak, mint az importáruk, a kosarak pedig tartósabbak és környezetkímélőbbek, mint az egyszer használatos nejlonszatyrok.

Címkék: fekete füst, rossz fát tettünk a tűzre, káros, kémény, gazdaság