157 forint. Az egyik nagyáruház ennyiért árulja a kristálycukor kilóját. Az utóbbi évtizedben soha nem volt ilyen olcsó. Nem csoda, hogy sokan kilószámra vásárolnak most. Vannak, akik több hónapra elegendőt bevásárolnak.

Négy évvel ezelőtt 379 forint is volt a cukor kilója, vagyis most kevesebb mint fele ennyit kérnek érte. A szakértők szerint ez az árcsökkenés az olajárral is összefügg. A tendencia meglátszik a tőzsdei jegyzéseken is. Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója: "A hordónkénti olajár nagyon sokat esett az elmúlt időszakban. Ez hat a cukor árára is. Ez indokolta, hogy lefelé mozgott a cukorár. Jelen pillantban egy kiló nyers cukor ára 86-87 forint, ami extrém alacsonynak számít."  

Ráadásul a szakemberek szerint az elmúlt években jelentős készletek halmozódtak fel világszerte, így most több tízezer tonna cukortól akarnak megszabadulni Európában is. A kereskedőknek pedig még mindig megéri az áfával trükközni. Fodor Ákos, az 1. Magyar Cukor Manufaktúra marketing menedzsere: "A januárban bevezetett EKÁER rendszernek köszönhetően tisztulni fog a piac. Ennek következményeként úgy számolunk, hogy akár 6-10 forintos emelkedés várható húsvét előtt."  

A szakember szerinte azonban ez az áremelés nem lesz olyan jelentős, hiszen a cukorfogyasztás is átrendeződött. Egyre inkább megnőtt a kereslet az alternatív édesítők, mint például a gyümölcscukor vagy a nádcukor iránt.

Címkék: kiló, olaj, cukor, olcsó, drágul, ár, gazdaság