Február 1-től hatályos a devizahitelek forintosítása, az átváltási árfolyamot a jogszabály a svájci frank esetében 256,47, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forinton határozta meg.

Szintén vasárnap lépett hatályba a fair bankokról szóló törvény, amely szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket.

A forintra átváltott hitelek referenciakamathoz, a három hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz (BUBOR) kötött hitelek lesznek, vagyis nem fix kamatozásúak. A parlament határozata alapján a kamatfelár a hitelfelvételkor alkalmazott eredeti értékre változik vissza, amely azonban nem lehet kevesebb, mint 1 százalék és nem haladhatja meg lakáscélú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés esetén az 4,5 százalékot, nem lakáscélúnál pedig a 6,5 százalékot.

Az érintett adósok négy feltétellel kérhetnek felmentést a forintosítás alól. Így tehetnek például azok, akiknek szerződése 2020 végéig lejár, illetve akiknél a forintra váltás után esedékes induló kamat meghaladja az eredetileg számítható kamatot. Emellett azoknak sem kell forintosítaniuk hitelüket, akiknek rendszeres jövedelmük van a hitellel megegyező devizában, vagy akik a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató alapján jogosultak adott devizaalapú kölcsönt felvenni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azzal számolt, hogy a több mint 400 ezer jelzálogalapú devizahiteles döntő többsége a forintosítás mellett dönt, így megszabadul a változó árfolyam kockázatától. Az MNB adatai alapján az összes devizaalapú lakossági jelzáloghitel értékének mintegy 35 százaléka jár le öt éven belül.


Ma lépett hatályba az aktualizált, a múlt évi jogszabályi változásokhoz igazított banki magatartási kódex is, amely a felelős lakossági hitelezéshez szükséges elveket, szabályokat tartalmazza.

A magatartási kódex eredetileg 2010. január 1-jén lépett hatályba azért, hogy megerősítse a lakossági hitelfelvevők és a hitelezők közötti bizalmat.
    
A lakossági hitelezéssel kapcsolatban a kódex szabályozza a felelős hitelezés általános normáit, a szerződéskötés előtti hitelezői magatartás általános elveit, az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat, valamint a végrehajtási eljárások előtt és alatt alkalmazandó elveket.

A kódexet eddig több mint 250 pénzügyi intézmény írta alá; ez a kör a lakossági hitelpiac bő 95 százalékát fedi le. Az eddigi magatartási kódexet aláíró szolgáltatóknak most nem kell újabb nyilatkozatot tenniük az önszabályozó dokumentumhoz való csatlakozásról, eddigi kötelezettségvállalásuk változatlanul tovább él.

forrás: MTI

Címkék: kódex, fair, jen, devizahiteles. forintosít, euró, törvény, frank, bank, gazdaság