A 2008-as pénzügyi válság idején előremenekült a város, és 10 milliárd forint értékben előrehozták a beruházásokat. 60 millió forintból 285 munkahelyet mentettek meg, a legkisebb vállalkozásoknak 171 millió forintnyi iparüzési adót engedtek el, míg 191 milliónyit átütemeztek. Szita Károly szerint az idei évtől egy új korszak kezdődik a város életében, ami a kaposvári vállalkozások megerősítéséről szól.

- A legjobb szociális védőhálónak az erős gazdaságot tartom. Az erős gazdaság a legjobb szociális védőháló és a kaposvári modell új korszaka erre kell, hogy épüljön - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Az élelmiszergazdaságra, a gépiparra, és a turizmusra alapozza a jövőt a város, ezektől az ágazatoktól várják a jelentősebb mértékű munkahelyteremtést. A uniós fejlesztésekért felelős államtitkár szerint jó eséllyel pályázhat a város és pályázhatnak a vállalkozások a terveik megvalósítsára.

- Amik nagyon számítanak majd, hogy a Területi Operatív Programokban mennyire előkészített projektekkel tudnak indulni, illetve azok a vállalkozások, kkv-k és mikrovállalkozások, akik majd a GINPO forrásokra fognak pályázni mennyire előkészített és mennyire támogatható projektekkel indulnak - válaszolta Vitályos Eszter, Miniszterelnökség államtitkára.

A kereskedelmi és iparkamara elnöke is bizakodó a várható gazdasági környezetet illetően. Parragh László szerint pozitív változások zajlottak az elmúlt évben.

- Szükséges a növekedés beindítása, állami eszközök is kellenek ehhez. Fontos a foglalkoztatás bővítése, a szerkezeti reformoknak a továbbvitele, amit rengetegszer mondtunk és nagyon sokszor kiállítunk mellettük, nem ritkán konfliktust vállava, fontos a beruházások bővülése, az uniós forrásoknak a gazdaságba való forgatása - tette hozzá Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A következő években összesen 25 milliárd euró áll Magyarország rendelkezésére. Hazánk kilenc operatív programot állított össze, ebből nyolcat már elfogadott Brüsszel. Az idei évben a pályázatok kiírása a cél, a beruházások pedig jövőre kezdődhetnek el.

Címkék: gazdasági, évnyitó, skik