A tanítás végeztével iskolásokat szállít haza Váradi István. Ő egyike annak a félszáz embernek, aki a kaposvári Komplex Telep program segítségével szerzett képesítést. Azóta egy civil szervezetnél dolgozik.

"Ott, amit tanultam: asztalosmunka, lakatosmunka, olyan, hogy zárat cserélni, meg kertészkedni esetleg meg minden egyébre, a vezetésre is kitérve, mindenre jó. Tehát én hasznát tudom neki venni" - mondta Váradi István.

István munkájával és szorgalmával munkaadója is elégedett.

"A komplex telepprogramban vett részt az alkalmazottunk, ahol sikeresen vizsgát tett és utána a Napkerék Egyesület foglalkoztatta és foglalkoztatja a mai napig is. Egy nagyon tisztességes, becsületes embernek tartom" - mondta a Napkerék Egyesület Országos Szervezetének elnöke, Bogdán Imre.

A program felnőtt résztvevőinek fele már el is helyezkedett valahol. Többen a település-karbantartói, a kisgépkezelői, a parkgondozói vagy az egészségőri vizsgájuknak köszönhetően szereztek munkát, de a szervezők szerint nem is elsősorban a bizonyítvány a lényeg, hanem a hozzáállás.

"Most jelenleg közülük több mint 50 százalékuk a munkaerőpiacon valahol megjelenik, nem mindenki abban a képzettségben, amit szerzett, viszont az, hogy a hozzáállásuk, egy attitűdváltozás, hogy akar dolgozni, keresi a munkát, ez mindenképpen ez a szám tükrözi ezt" - árulta el a szakmai vezető, Fodorné Bauer Andrea.

A két éves program zárórendezvényét ma tartották. A felzárkóztató program eredményeit látva Kaposvár városa azt szeretné, ha ennek a kezdeményezésnek még lenne folytatása.

"Úgy gondolom, hogy nagyon nagy szükség lenne arra, hogy ehhez hasonló pályázati kiírások megjelenjenek és abban a város újra részt tudjon venni" - tájékoztatott Borhi Zsombor alpolgármester.

Címkék: komplex, terep, program, gazdaság