Amíg nem csatlakozik szomszédos autóúthoz vagy autópályához, addig nem kell megyei matricát vásárolni a Kaposvárt elkerülő 61-es főút használatához - jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Ahogy arról kedden mi is beszámoltunk, Szita Károly arról tárgyalt a hét elején Fónagy Jánossal, hogy minősítsék kiemelt főútnak a kaposvári elkerülő utat az M9-es autópálya megépüléséig, hogy továbbra is ingyenesen használhassák azt az autósok.

További változás az is, hogy a megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a határ utáni első lehajtóig lesznek érvényesek.

A kormány eltörli az 1470 forintos szolgáltatási díjat azoknál, akik matrica nélkül közlekedtek januárban, de megváltják a matricát. 

A négy vagy többgyermekes nagycsaládoknak és a mozgásukban korlátozottaknak utólagos kompenzációt biztosítanak. Ennek a jogszabályi feltételei áprilisban teremthetőek meg a D1-D2 kategória közötti különbség kompenzálására.

Napokon belül a matricák mind a 2000 viszonteladónál is megvásárolhatók lesznek, ráadásul a mobilos vásárlás lehetősége is bővül.

A most bejelentett változások február elsejétől lépnek életbe.

- Háromszorosan is nyertek a kaposváriak azzal, hogy elértük: ingyenesen lehet használni a jövőben a kaposvári elkerülő utat - jelentette be Szita Károly, a Gelencsér Attilával közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A polgármester elmondta: ez a kormány mindig is meghallgatta a józan érveket, most is ez történt, amikor elfogadta Kaposvár országgyűlési képviselőjével és a megyei közgyűlés elnökével, Jakó Gergellyel megfogalmazott közös javaslatukat.

- Elfogadta a kormány azt az érvünket, hogy nem indokolt addig fizetőssé tenni a kaposvári elkerülőt, amíg az M67-sel nem csatalakozik az M7-es autópályához, illetve az M9-es autópályához - hangsúlyozta a polgármester. Így a kaposváriak háromszorosan is nyertek. Munkába menet továbbra is ingyen használhatják az elkerülőt, nem lesz nagyobb Kaposvár forgalomterhelése, az autópályát pedig olcsóbban használhatják ezentúl - tette hozzá Szita Károly.

- A somogyiaknak az is siker, hogy a veszprémi autópálya-szakasz is kikerült a fizetős útszakaszok közül, mivel az új szabályozás szerint a megyematrica nem az adott megye utolsó, hanem a következő megye első lehajtójáig érvényes. Így a Budapest-Kaposvár szakaszt három matricával használhatják egy éven át, ami azt jelenti, hogy az eddigi 43 ezer forint helyett harmadannyit, csak 15 ezer forintot kell fizetni - hangsúlyozta Gelencsér Attila. Kaposvár országgyűlési képviselője szerint a somogyi emberek megértették, hogy a matricarendszer jó számukra és elfogadták a szabályozást.

Címkék: díjfizetés, elkerülő, fizetés, út, gazdaság