Mindenki dolgozhasson Magyarországon, aki munkából szeretné önmaga és családja biztonságát megteremteni - ennek érdekében kötött együttműködési megállapodást a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK). A megállapodást a két szervezet elnöke, Szita Károly és Parragh László kedden írta alá Budapesten.

- A megyei jogú városok ebben az európai ciklusban 387 milliárd forinttal rendelkeznek majd csak a területi operatív programban. Ezt szeretnénk úgy elkölteni, hogy a lehető leghatékonyabban erősítsük a gazdaság versenyképességét, és minél több embernek adjunk ezáltal munkát. Ebben számítunk a kamara segítségére - mondta Szita Károly, az MJVSZ elnöke.

- Az a kormányzati cél, miszerint az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, 10 százalékát pedig kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítják, teljesen egybecseng az elvárásainkkal, megvalósulásuk esetén ez a gazdasági növekedés komoly záloga lehet. Az MKIK el szeretné érni, hogy kezdődjön párbeszéd a területi kamarák és az egyes városok vezetése között az adott város gazdaságfejlesztéséről - fogalmazott Parragh László elnök.

Kaposvár már korábban kijelölte azokat a kitörési pontokat - így az élelmiszer-gazdaságot, a gépipart és a turizmust-, amelyek révén elérhető az évtized végéig megvalósítandó cél, vagyis hogy mindazok dolgozzanak, akik munkából szeretnék megteremteni önmaguk és családjuk biztonságát.

A város a tavalyi évben a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve mérte fel a 6200 kaposvári vállalkozás fejlesztési és beruházási igényeit annak érdekében, hogy a valós elvárásokhoz igazodjanak a majdani pályázati kiírások.

A mostani megállapodás célja, hogy erősödjön a nagyvárosi térségek európai mérvű versenyképessége, aminek egyik eszköze a nagyvárosok körüli tudásintenzív, innováció-orientált befektetési zónák kialakítása. Ebben számítanak a nagyvárosi polgármesterek a kamara segítségére.

Címkék: magyar kereskedelmi és iparkamara, megyei jogú városok szövetsége, szita károly, együttműködés, gazdaság