Bőven akad dolga Tóth Zoltánnak a ház körül. A fiatal fiú édesapja mezőgazdasági vállalkozásában segít. Ha kell a gépeket is szereli. Korábban indult a Fiatal gazda pályázaton, de pár ponttal lemaradt. Idén is megpróbálja, mert szerinte a szakmai segítség mellett kell az anyagi forrás, hogy egy fiatal elindíthasson egy vállalkozást.

- Terveztem, hogy a közeljövőben újra megpróbálom, viszont a kritériumok nem ismerem, mert áprilisban adják ki, nekem középfokú mezőgazdasági végzettségem van. Úgy néz ki csak is növénytermesztéssel foglalkoznék a jövőben is, mint, ahogy a családban eddig is - mondta Tóth Zoltán, mezőgazdasági vállalkozó.

Volt, akinek szerencséje volt. Hiába maradt ki a támogatási körből, mivel maradt központi forrás, idén januárban megkapják a 12 milliós támogatást. Somogyban a 60 korábbi nyertes mellett 26-an részesültek még támogatásban. Országos szinten nyolcszázzal több ifjú gazda kaphat januárban induló támogatást. A megyei agrárkamara elnöke szerint a kormány kiemelt célja a fiatal agrárszakemberek támogatása.

- Az egész agrárkormányzat azon van, hogy a fiatalok nagyobb keretösszeghez jussanak. Az új 2014-20-as ciklusban jelentősebb összeg lesz. Túl azon, hogy a fiatal gazda pályázat fennmarad, a fiatalok a területet alapú támogatásnál extra támogatást kapnak - tete hozzá Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A jövőben is a 18 és 40 év közötti agrárvégzettségű pályázóknak garantálniuk kell, hogy gazdaságukat legalább 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. A négy támogatási körben összesen mintegy 60 milliárd forint áll rendelkezésre, több mint 5000 ifjú gazdálkodó versenyképességének növelésére.

A tervek szerint a 2015. május 1-15. közötti időszakban beérkezett kérelmek közül - meghaladja a kétezret azon fiatal gazdálkodók száma, akik a gazdaságuk fejlesztéséhez kapnak támogatást.

Címkék: fiatal gazdák, ponthatár, pályázat, támogatás, gazdaság