- 328 ezer forint és ez a távhőből, a víz, a lakbér és villany - ennyi közüzemi tartozást halmoztak fel Ferenczék az elmúlt években. A férj évekig nem talált állást. Tavaly október óta van biztos keresete. Erre alapozva sikerült elkerülniük, hogy kilakoltassák őket és bírósági úton hajtsák be a tartozásokat.

- Az adósságkezelő ügyintézőn keresztül sikerült megoldást találni és akkor mindegyik szolgáltatótól kérte a szerződést és a szerződésben foglaltakat kellett teljesíteni - mondta Ferencz Róbert.

A Szocionet családsegítő évek óta foglalkozik adósságkezeléssel. A Ferencz családnak is ők segítettek.Általában közüzemi tartozással küszködők keresik fel őket. A segítség egyik feltétele, hogy az adósság 25 százalékát nekik kell rendezni. Figyelnek arra is, hogy a programban résztvevők később ne essenek újra adósságcsapdába.

- Együttműködést vállalnak a szolgáltatással, egy egyéni tanácsadás keretében a fizetőképesség helyreállítását célozzuk meg és utógondozás működik, ami egy évet takar. Rendszeres csekkbefizetések bemutatásával és rendszeres megjelenéssel működhet a dolog - válaszolta Tóth Katalin, a Szocionet csoportvezetője.

Egy ehhez hasonló rendszert akar bevezetni a KDNP a családi csődvédelemmel. Olyanoknak lenne lehetőség ez, akik elmaradtak a rezsi díjakkal és kisebb banki tartozásuk van. Az érintettektől elvárás, hogy munkájuk legyen, továbbá némi vagyonnal is rendelkezniük kell.

- Ha együttműködik az adós, akkor megvan a lehetőség arra, hogy egy bizonyos törlesztési idő után, néhány év után, mondjuk 5 év az egy olyan idő, ami még elviselhető, ha ezt a törlesztést vállalja és végzi, akkor elengedésről is lehet szó. A végén a pénzintézet hozzájárulásával a maradék adósság elengedhető - tette hozzá telefonos megkeresésünkre Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

Az elmúlt évben Magyarországon több mint fél millió végrehajtást rendeltek el, többségüket valamilyen rezsitartozás miatt. A KDNP családi csődvédelmi tervezetét az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja és jövőre akarják bevezetni.

Címkék: rendezés, bajba, jutott, adósság, család, segítség, gazdaság