Ráférne már a felújítás az egyik kaposvári lépcsőház régi ablakaira. Róna László szerint régóta szeretnék társasházuk nyílászáróit korszerűsíteni, de eddig nem tudtak rá elég pénzt összegyűjteni, ezért örülnek az új pályázati lehetőségnek.

- Biztos hogy jó lenne, már csak azért is, mert egyértelműen megtakarítást jelent, rezsicsökkentést, ha kevesebbet kell fizetni a fűtésért, az egy jelentős dolog - mondta Róna László.

Rajta kívül csaknem százan laknak ebben az 1965-ben épült 43 lakásos téglaházban. A társasház már elkészítette az ingatlan energiatanúsítványát. 20 millió forint önrésszel szeretnének pályázni korszerűsítésre.

- Homlokzati és tető hőszigetelésen gondolkozunk, a tetőt vízszigetelni is kell, emellett nyílászárócserére - válaszolta Berkesné Javós Csilla, közös képviselő.

Nem mai darabok már ezek az ablakok.
Nem mai darabok már ezek az ablakok.

Magyarországon a lakások 70 százaléka nem energiatakarékos. Ezen az arányon szeretne a kormány a program segítségével javítani.

- 20 ezer lakás energetikai fejlesztését tűztük ki célul, amellyel három célt szeretnénk elérni, hogy tovább mérséklődjön a hazai energiafogyasztás, tovább csökkenhessenek a lakosság rezsikiadásai és illetve az ország meg tudjon felelni azoknak a klímapolitikai vállalásoknak, amelyket különböző nemzetközi fórumokon tett - jelentette be Kovács Zoltán, kormányszóvivő.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: a propgramban a 2006 előtt épült négy de legfeljebb 60 lakásos panel és téglalakások vehetnek részt.

- Nem csak a szigetelés és a nyílászárók, hanem a fűtési rendszer korszerűsítés és a megújuló energiából álló melegvíz ellátás fűtési rendszer korszerűsítés is beletartozik ezekbe az ingatlanokba. 10 milliárd a támogatási keret - tette hozzá Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

A felújítási munkálatok költségének legfeljebb felét fedezi az állam. Így egy lakás akár 650 ezer forintos támogatásban is részesülhet. Pályázni március 9-étől lehet.

Címkék: társasház, 2015, felújítás, pályázat, gazdaság