Bea 25 éve hivatásos buszvezető, több százezer kilométer van mögötte. Már ötévesen is gépkocsivezető szeretett volna lenni. 18 évesen jogosítványával már kenyérszállító autót vezetett. Úgy véli, női és férfi sofőr között nincs különbség.

- Szerintem semmiben sem más, a munkáját el tudja végezni egy nő is. Kicsi fizikai erőnlét azért szükséges hozzá, pláne a régebbi típusú autóbuszokkal. De én a régi rendszerben is dolgoztam - mondta a Dél-Dunántúli Közlekedési Központ autóbusz vezetője, Tormási Beáta.

Beátán kívül tavaly augusztus óta Magyarországon több mint 1,8 millió nő áll munkában. Ennél a munkaerő közvetítő vállalatnál azt tapasztalják, hogy több a női dolgozók száma, mint a korábbi években.

null

- Az a tapasztalatunk, hogy egyre több nő van, vezető beosztásban dolgozó hölgy a korábbi évekhez képest. Ledőltek a sztereotípiák, a korlátok, akik megakadályozták, hogy a hölgyek vezető pozícióban dolgozhassanak - árulta el a Viapan Group Csoport HR menedzsere, Dakó Roland.

Valamennyi tagállam közül ismét Magyarországon javult a legnagyobb mértékben a nők mutatója. Az unióban a nők átlagos munkanélküliségi rátája 10,2 százalék, ami az elmúlt évben 0,7 százalékkal javult, de még mindig van 4 olyan ország, ahol emelkedik az állástalanok aránya. A kormány szerint a munkanélküliség idei mérséklődésében jelentős szerepet játszottak azok a járulékkedvezmények, amelyek bevezetését a Munkahelyvédelmi Akcióterv tett lehetővé.

Címkék: dolgozó, , somogy, gazdaság