Törött gallyak, tuskók és félig elvágott faágak. Sokszor végeznek hasonló pusztításokat a fatolvajok Somogy erdeiben. Ebben a nagyberkiben lévő magántulajdonú fásban már kevesebbszer jönnek be lopni. A tulajdonosok folyamatosan őrzik. Korábban ugyanis több tíz milliós károkat okoztak nekik a tolvajok.

- Előfordult, hogy két nap alatt elvittek 120 köbmétert, szinte tarvágást végeztek. Ugye az újratelepítési kötelezettség az fennáll ilyenkor, az nagy gond, mert ugye a faállománynak az életkora az nem egyenletes, és emiatt lukak maradtak az erdőben, meg hát hatalmas költség is ez nekünk - mondta Csúz Béla, erdőtulajdonos.

Sok bosszúságot okozhat egy
Sok bosszúságot okozhat egy gondatlanul kivágott fa.

Horváth István, erdészeti szakirányító szerint is óriási pusztításokat végeznek a fatolvajok Somogy megyében. A károkat a folyamatos őrzéssel meg lehetne előzni, ez azonban sokszor megoldhatatlan, hiszen sok erdőnek több tulajdonosa is van.

- A tulajdonosok is nem mindig helyi lakosok, hanem esetenként távol lakók, sőt sok esetben külföldön lakó tulajdonosok vannak, így a megőrzésük is eléggé nehézkes - válaszolta Horváth István, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének erdészeti szakirányítója.

Akinek azonban lopnak az erdejéből, és nem jelenti a hatóságoknak több tízezres bírságra is számíthat köbméterenként. A falopások mellett egyébként az is gondot jelent, hogy fémtartalma miatt most már a vadkerítést is sokszor elviszik. Ennek pótlása szintén több millió forintba kerül.

Címkék: falopás, erdő, tél, 2015, tolvaj, gazdaság