Péntek Nándor és felesége még 2008-ban vett fel 8 millió forint svájci frank alapú devizahitelt. Több milliót visszafizettek már, de még 15 milliót követel rajtuk a bank. A férfi azt mondja, nem nagyon vizsgálták mekkora törlesztésre elegendő a családi kassza.

- Tulajdonképpen, amit kértek, az a vállalkozásomból bejövő jövedelem és a nyugdíjam. Ezt a kettőt kérték, annek alapján bírálták el az igényünket, hitel igényünket. Ezenkívül másról nem tudok - mondta Péntek Nándor.

Péntekék esete nem egyedülálló. A devizagarancia szövetkezetnek Kaposváron mintegy 900 ügyfele van. A szövetkezet elnöke szerint leginkább az számított, hogy minél hamarabb lefusson a hitelügylet.

- Begyűjtötték a papírokat, elvitték a bankba, a bankban átfutották. Igazából volt egy-két sarokszám, ami mellett kikötötték, hogy kell-e kezes az adós mellé, megfelelő az értékbecslés adata és villám gyorsan intézték a hiteleket - tette hozzá Molnár István, Mentõöv Devizagarancia Szövetkezet elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank január elsejével adósság-fék szabályokat léptetett életbe. Vizsgálni kell, hogy forint hitelnél a törlesztő részlet nem haladja-e meg az adós igazolt nettó jövedelmének felét. Eurohitelnél csak 25, svájci franknál 15, jennél 10 százalékot engedélyez a szabály. A pénzügyi tanácsadó szerint korábban kevésbé figyeltek ezekre a részletekre a bankok.

- A 2008-as időszakot megelőzően volt, ahol a jövedelmeket akár 90-100 százalékban le lehetett terhelni, tehát a bankok nem nagyon foglalkoztak ezzel. Az utóbbi években azért sokkal inkább szigorodott a banki hitelezés is, annyi hogy ennek is adtak úgy gondolom, olyan hivatalos korlátot - válaszolta Kujáni István, a Stonehenge Bankház Kft. régióvezetője.

Szintén január elsejétől vezették be a hitelfedezeti mutatót fogalmát. Ez a lakásérték arányában korlátozza a felvehető hitel nagyságát. Ha valaki forint hitelt vesz fel akkor legfeljebb az ingatlan értékének 80 százalékát kaphatja. Euróban csak a felét, a többi devizahitelnél 35 százalékát.

Címkék: 2015 január, eladósodás, szabályozás, hitel, gazdaság