Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak január elsejétől. Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét - közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint a szerzők, előadók és kiadók jövőre átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik, és egyben egyszerűsítik a vendéglátóiparra vonatkozó tarifarendszerüket. Az új tarifarendszer a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.

Azok a vendéglátó vállalkozók, akik önként jelentkeznek be az Artisjus nyilvántartásába, az üzlet indulásának évében 10 százalékos, majd a következő évben 5 százalékos jogdíjcsökkentést érvényesíthetnek. Ez a kedvezmény azokra az új belépőkre vonatkozik, akiknél korábban legalább 12 hónapon át nem szólt zene. Az Artisjus ezzel a kedvezménnyel könnyíteni kívánja az első beruházás - például hangfalak, erősítő beszerzésének - terheit.

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és a kedvezmények eredményeképpen több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett. Ez a várakozások szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását, a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet - áll a közleményben.

Címkék: wurlitzer, zenegép, jogdíj, vendéglátó, gazdaság