Az üzemanyagok ára ugyanakkor továbbra is csökken és a vállalkozások is derűlátóan várják 2015-öt. A kis- és középvállalkozások a piacok bővülésében és az ideinél több pályázatban bíznak.

Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke: "A kormányzattól azt várjuk, hogy pályázatokkal segítsék elő, hogy a kis- és középvállalkozásoknak a gépparkja megújuljon és a piaci lehetőségeik szélesedjenek."

Idén négy százalékkal nagyobb volt a forgalom a boltokban, mint tavaly. Az elemzők szerint ez annak is köszönhető, hogy ebben az évben csak nagyon kis mértékben emelkedetek az árak. Sőt olyan is előfordult, hogy néhány termék olcsóbb lett. Ettől függetlenül a kereskedők azt mondják: jövőre néhány termék biztosan többe fog kerülni, mint idén.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára: "Vannak olyan adóemelések, amelyek a fogyasztói piac széles körét érintik, ilyen például egyes szeszesitalok adóterhének változása, vagy az úgynevezett szappanadó, ahol a környezetvédelmi termékdíj változik. Ezeket a változásokat nem tudják a piaci szereplők lenyelni, tehát ezek is valamilyen fajta áremelésre kényszerítik a vállalkozásokat."

A GKI Gazdaságkutató legfrissebb felmérése szerint sokan tartanak az elbocsátásoktól is, ám a piac szereplői szerint ennek inkább az ellenkezőjére kell számítani. A piacok további bővülése miatt, ugyanis egyre több munkaerőre lesz szükség.

Címkék: elbocsát, munkaerő, drágul, áremelkedés, piac, gazdaság