Ez a szervezet vezényli a földpályázatokat. Szakemeberek attól tartanak, hogy ha elkezdik művelni ezeket a területeket, akkor veszélyeztetett növény- és állatfajok tűnhetnek el.

Az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment át a hazai természetvédelem. A tudatos környzetgazdálkodás révén napjainkra sikerült visszafordítani egyes fajok eltűnését, vagy éppen a civilizációs károkozásokat megállítani. Egy kormánydöntés kapcsán a nemzeti parkok védett földterületei a földalapkezelőhöz kerülhetnek. Természetvédelmi szervezetek szerint ennek végső következményei ma még nem ismertek.

- Több százezer hektárról van szó, nyilván a legértékesebb füves területek, gyep területek, esetleg vizes élőhelyek, mindenképpen komoly gondot jelentene. A szakmai kontrollt feltétlenül meg kell tartani - mondta a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke, Tömösvári Tibor.

null

A természetvédelmi szervezetek azt mondják, hazánk környezeti állapota romolhat és nem látnak garanciát arra, hogy az oltalom alatt álló területek a jövőben is védettek lesznek.

A zöldombudsman azt mondja, a nemzeti parkok korábban is adtak ki haszonbérbe földeket, de szigorú környkezetvédelmi feltételekkel. Ha ezeket a jövőben beszántják és megművelik, akkor az ellentétes az eddigi törekvésekkel.

- Nem mindegy, hogy ez a mezőgazdasági használat mondjuk, legeltető állattartás, amely egy mező komplex ökoszisztémájának a fenntartásához hozzájárul, sőt nélkülözhetetlen, vagy ugyanezen területeknek a felszántása és valamilyen, egyfajta növénynek a termesztésére való felhasználása - árulta el Szabó Marcel ombudsman-helyettes.

A nemzeti parkok védett földterületeinek átadásáról szóló törvénymódosítást szerdán nyújtották be a parlamentnek.

Címkék: nemzeti, park, veszély, gazdaság