Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ezt a Porsche-t vagy a BMW-t szeretné megvenni. Nem is mindennapos, hogy ilyet adnak el ebben a használt autó kereskedésben.

- 4-5 éves autókat keresik általában a vásárlók, minél kevesebb kilométerrel szeretnének autót vásárolni, és a vásárlók java része készpénzre szeretné megvenni az autóját, nyilván, ha ezt meg tudja tenni - árulta el az M-Car Autókereskedés tulajdonosa, Magyar László.

Az idei első háromnegyed évben országosan 11 százalékkal több használt autót adtak el mint az előző évben, szeptember végéig több mint 360 ezret. A megvásárolt kocsik 65 százaléka 10 évnél idősebb, 23 százaléka 6-9 év közötti, 12 százalékba pedig 5 évnél fiatalabb autó volt.

Az egyik kaposvári kereskedés szerint annyira felélénkült a használtautópiac, hogy alig győzik beszerezni az autókat.

- Ott vagyunk, hogy, igazából jó minőségű használt autókat nem tudunk olyan mennyiségben beszerezni, amit ne tudnánk eladni - tette hozzá a Karg Autó Kft. tulajdonosa, Karg Ferenc.

A Datahouse adatiból az is kiderül, hogy tíz vásárlóból 9 továbbra is készpénzért vásárol autót, hitelt csak nagyon kevesen vesznek fel.

- Ez egyrészt köszönhető annak, hogy a hitelkonstrukciót, mint olyat kivonták a forgalomból, tehát csak lízingelni lehet. Az sokkal több adminisztrációval és utánajárással jár, illetve durván 9-10 százalék körüli kamatozással, még ez is kedvező, de keresik azért az ügyfelek a kedvezőbb hitelkonstrukciókat - foglalta össze a Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

Legtöbb használt autót egyébként Opelből adtak el, ezt követte a Suzuki, majd a Volkswagen.

Címkék: lízing, használt, autó, gazdaság