Legutóbb 10 kilós süllőt fogott ez a fiatal férfi, ami kivételesnek számít még a Desedán is, pedig a tó híres arról, hogy itt rekordméretű halakat foghatnak a horgászok.

- Csodálatos kapitális halakkal rendelkezünk, az átlaghorgászok is megtalálják úgy is, hogy hazaviszik és megeszik és azt sem megvetendő a gasztronómiai szempontjából. A másik pedig, hogy egyre több külföldi jön hozzánk, mert kapitális fogásokra van lehetőség - mondta a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, Kozári Miklós.

A turisztikai szakemberek szerint egyre több turistát vonzanak a közelmúlt fejlesztései is: a desedai látogatóközpont és a kerékpárút. Tavaszra pedig elkészül a Kalanderdő projekt is.

- Készül egy fedeles tanterem és 4 darab különböző hosszúságú tanösvény, amit az általános iskolások részére szánunk. A forrást fel fogjuk újítani, ami már meg van az arborétum bejáratánál - árulta el a Sefag Zrt. turisztikai és közjóléti osztályvezetője, Klenovics Anikó.

A projekt részeként kerekesszékeseknek szánt tanösvényt is kialakítanak és madármegfigyelő helyek is lesznek. A Meteor Turista Egyesület elnöke szerint ezek a beruházások fontosak, nem elég a természetre bízni a vendégek idecsábítását.

- Nem elég a természet, ahhoz valami más egyéb is kell, ami kiegészíti, teljessé tudja tenni az idelátogatóknak, akár gyalogos, kerékpáros turista vagy autóval jön akár 1-2 órára, vagy több napra - mondta a Meteor Természetbarát Turista Egyesület elnöke, Sármezei Ferenc.

Az ökoturizmus ráadásul egész éves vendégjárással jár. A kaposvári tourinform iroda vezetője ezért is nagy lehetőséget lát az ökoturizmusban.

- Nincs szezon. Itt nyugodtan utazhat a turista ősszel is, meg télen is, maximum egy kicsit jobban felöltözik. Tehát nem vagyunk annak kitéve, hogy egy nyári szezonhoz kell igazodni - mondta a Kaposvári Tourinform Iroda vezetője, Máyerné Bocska Ágnes.

A turisztikai beruházások a jövőben is folytatódnak Kaposvár és környékén. Megújul a szentjakabi bencés apátság és tanulmány készül a desedai kemping fejlesztéséről is.

Címkék: turisztika, deseda, beruházás, gazdaság