Nagy az érdeklődés az októberben meghirdetett Kaposvár Kincse védjegy iránt a helyi vállalkozások és őstermelők körében. Rövid idő alatt 12 élelmiszerrel foglalkozó cég és magánszemély jelentkezett a márka megszerzésére.

- 92 termék, ahogy mondtam került nevezésre és ebből 4 méz, 3 pékárú, 2 hús, illetve húskészítmény, 2 lekvár és egy tejterméket gyártó vállalkozás volt az, aki pályázott - árulta el a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense, Szigeti Orsolya.

A védjegyre a kaposvári, vagy 40 kilométeres körzetben, de még somogyban működő vállalkozások és őstermelők jelentkezhetnek. Az élelmiszert legkevesebb felerészben itt kell előállítani. Az önkormányzat a gazdaság és foglalkoztatás megerősítése érdekében indította el a programot.

- Azt is szeretnénk tudatosítani a vásárlókban, hogy azzal, hogy ilyen terméket választanak, akkor egyrészt a helyi gazdaságot, a helyi vállalkozókat támogatják, másrészt a tudatos fogyasztást, hiszen ezek olyan élemiszerek, amik helyben készültek, illetve a környékben, nem növelték szállítással és utaztatással az élelmiszer kilométereket - foglalta össze a Kaposvári Önkormányzat pályázati referense, Nagy Mariann Réka.

A védjegy kidolgozásában és odaítélésében a Kaposvári Egyetem a kutatói és marketing hátterével vett részt.

Az egyetemen két évvel ezelőtt egy 370 millió forint értékű Európai Uniós programba kezdtek. Ennek részeként a Fino-Food tejipari cégnek és a Zselicfarm Kft-nek termékfejlesztést végeztek. Az eredményeket a Kaposvár kincse programban résztvevők is hasznosíthatják.

- Abban az esetben, ha az élelmiszeripar szereplői részt vesznek és felhasználják ezeket az új eredményeket, akkor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Kaposvár és környékének lakossága jó minőségű élelmiszert vásárolhasson - foglalta össze a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára, Tossenberger János.

A védjegy elnyerésére továbbra is várják a jelentkezőket, akiknek csalk egy három oldalas formanyomtatványt kell kitölteni. A márkázott élelmiszereket a Helyi Termékek Boltjában is meg lehet majd vásárolni. Az üzlet december 9-én nyit a kaposvári nagypiacon.

Címkék: kincse, védjegy, gazdaság, kaposvár