Hatalmas tároló várja a jövőben Kaposvár hulladékát. 4 és fél hektár területű, hatszor nagyobb mint egy átlagos futballpálya. 20 évnyi szemét fér itt el, ha a lehető legtöbbet újrahasznosítják ezen a telepen. A hozzá szükséges épületeket és kiszolgáló egységeket most húzzák fel a kivitelezők.

A legnagyobb csarnok már lassan szerkezetkész, stábunk hétfőn járt a helyszínen, akkor a tetőlemezeket szerelték rá a munkások.

null

A Kaposvári Önkormányzat hulladékgazdálkodási referensétől, Kovács Katalintól megtudtuk: "ez lesz a szelektív válogató csarnok. Vagyis, az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladék itt lesz külön kézi válogatásban szétválogatva, bálázva, esetleg még tovább feldolgozva. Lesz egy mechanikai hulladékkezelő is, ahol magát a vegyesen gyűjtött hulladékot válogatjuk ki. Igaz, azt gépi válogatással."

null

A kommunális hulladék negyven százalékát ki tudják válogatni és ezt hasznosítják is. A kaposváriak továbbra is ingyen hozhatnak ide évi ezer kiló szemetet, de tervezik, hogy ipari hulladékot is fogadnak majd. A városban szelektíven gyűjtött szemetet teljes egészében feldolgozzák. Ehhez igazodik majd a megyeszékhely szemétszedési rendszere.

null

A családi házas övezetekben házhoz megy majd a szelektív hulladékgyűjtés. A lakók maguk válogathatják szét a szemetet. A felszabaduló gyűjtőszigeteket pedig a lekótelepeken helyezik majd ki. Az új hulladéktelep hatékony működéséhez átalakítják a begyűjtést is.

null

Trenyik Tamás, a Dél-dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint elképzelhető a járatok és a gyűjtési gyakoriság megváltoztatása és az is változhat, mit-milyen formában, zsákban, kukában, egyben, vagy külön kell kirakni.

 

null

Címkék: épül, hulladék, kaposvár, gazdaság