A bankoknál nem kaptuk meg azt a támogatást, amit szerettünk volna hiába mentünk be azzal, hogy egy ilyen vállalkozásunk van és ezt szeretnénk fejleszteni - Nagy Józsefnek egy 12 millió forintos gépbeszerzéshez kellett volna a banki segítség. Bútorlapok megmunkálásához kellettek neki berendezések, de egyik pénzintézetnél sem járt sikerrel.

- A banki támogatás az jelenleg szinte nulla, tehát hiába megyünk be egy elképzeléssek a bankba, ha nincs megfelelő fedezetünk, meg egyéb kapcsolat, akkor szinte egy bankban pénzt felvenni lehetetlenség. Most olyan időszakot élünk, amikor a bankok annak hiteleznek csak akinek nincs rá szüksége - árulta el a Gift Kft. ügyvezetője.

A cég a fejlesztést végül a vállalkozói központ segítségével tudta megoldani.
Egy felmérés szerint jövőre sem lesz egyszerűbb a hitelhezjutás. A szigorú feltételeken nem enyhítenek a pénzintézetek. Számukra a legvonzóbb ügyfél budapesti, illetve Pest megyei, a mezőgazdaságban, vagy az élelmiszeriparban működik és megfelelő mennyiségű saját forrása van. A bankok a Dél-Dunántúlra nem szívesen adnának pénzt, mondta a felmérést végző cég munkatársa.

- A bankok többsége budapesti székhellyel működnek és észrevettünk egy olyan tendenciát, hogy szeretnek úgymond közelben hitelezni, sokkal könnyebb monitoringozni nekik azokat a vállalatokat, hitelfelevőket, akik úgymond karnyújtásnyira vannak tőlük - mondta a KPMG felmérési igazgatója, Palotai Zsolt.

A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke is azt tapasztalta, hogy a bankok nem szívesen hiteleznek errefelé. Daxner Gábor azt mondta, szeinte lehetetlen pénzhez jutniuk: - hiába ismerik ők a vállalkozókat - számtalan esetben tapasztaltuk - hiába ismerik a vállalkozókat, ami döntő, egy stabilan működő, 8-10 éve a banknak aktív ügyfeleként jelentkező vállalkozások esetében Pesten döntik el, hogy mikor és mennyi hitelt adnak. -

Daxner Gábor szerint akkor lesz változás ezen a téren, ha a vállalkozásokat feltőkésítik úgy, hogy a terhek csökkentésével több pénzt hagynak náluk, amiből fejleszthetnek. A bankokat pedig érdekeltté kell tenni a vállalati hitelezésben, mert jelenleg a betétállományból élnek, tette hozzá Daxner Gábor.

Címkék: vállalkozás, hitel, somogy, gazdaság