A jövő évi adótörvények korábbi változata szerint a cafeteria 36 százalékos adóterhe 51 százalékra emelkedett volna. Egy felmérés szerint ezt már nem vállalták a munkáltatók és ennyivel kevesebb juttatást kaptak volna a dolgozók. A kormány azonban elállt az adóemeléstől, viszont csökkentette a kedvezményesen adózó cafeteria felső határát.

- A mai nappal elfogadott adótörvények szerint, ismereteink szerint 450 ezer forint keretösszegre csökken a cafeteria értékhatára, amelyből a 200 ezer forint feletti részt csak Széchenyi pihenőkártyával adhat a munkáltató - mondta Pappné Vörös judit, az Adó és Számivitel Kft. ügyvezetője.

Lekerült a napirendről a netadó bevezetése. Hírek szerint azonban egy társadalmi egyeztetés után valamilyen adóbevételre számít a kormány a szolgáltatóktól.

Megadóztatják viszont a bér és házi pálinkafőzést. A bérfőzésben készített 50 fokos pálinka után literenként 1670 forintot kell majd fizetni, házi párlás esetén pedig évente egyszer ezer forint átalányt.

- Elgondolkodtató, hogy nekünk ez megéri-e, hogy nem-e az lesz a vége, a kormány ezt bevezeti, hogy ki kell vágni a szilvafákat - válaszolta Kristóf Lajos, pálinkafőző.

A kommersz italokra is népegészségügyi adót vetnek ki alkoholtartalomtól függő mértékben. A bankkártya használat ösztönzése miatt eltörölték a vásárlásokra kivetett illetéket és évente csak egyszer 800, az érintés nélküli kártyáknál 500 forintot kell fizetni.

A friss házasok fejenként és havonta 5 ezer forint adókedvezményt vehetnek igénybe januártól két éven keresztül. Jövőre a munkahelyvédelmi akcióterv keretében részmunkaidőben is teljes mértékű adókedvezmény jár a kisgyermekes szülők foglalkoztatása után.

Bekerült a jövő évi adótörvénybe a két gyermekes családok kedvezményeinek fokozatos bevezetése. 2016-tól évente 2500 forinttal nő az igénybevehető családi adókedvezmény mértéke, így 5 év múlva már 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti kedvezmény.

Címkék: változások, 2015, adó, gazdaság