Ha kell kukoricás zsákokat pakol, vagy traktort vezet Burprich Bence. A mezőgazdasági szakközépiskolában technikusi osztályba járó fiú azt mondja: ezeket a gyakorlati órákat kedveli a legjobban. Szerinte így könnyebben talál munkát.

- Szeretnék elhelyezkedni egy mezőgazdasági cégnél. Mert nálunk nincs gazdaság, így szeretnék elhelyezkedni egy mezőgazdasági cégnél ami növénytermesztéssel foglalkozik - mondta Burprich Bence.

Ezt nemcsak Bence, a kormány is így gondolja. A szakképzés átalakításának egyik fő célja, hogy tangazdaságokat alakítsanak ki, ahol valós környezetben gyakorolhatnak a diákok.

- Megkezdődött a képzéseknek az összehangolása országos szinten. Az intézményeinkben szeretnénk azt, hogy a tangazdaságokat tudnánk fejleszteni erre a források is rendelkezésre fognak állni. A tangazdaságok a legfontosabb területei a gyakorlati képzésnek - tette hozzá Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Szerintük ez segítené az agráriumban elindult kedvező folyamatokat. Az idei első fél évben 18 százalékkal nőtt a foglalkoztatás ezen a területen. És a mezőgazdasági beruházások aránya is több mint 10 százalékkal.
A szakképzés erősítése mellett a gimnáziumi képzést kevésbé támogatná a kormány.

A KaposPont ugyanakkor intézményfenntartói forrásból úgy értesült, hogy a kaposvári iskolarendszeren nem lesznek nagyobb változtatások. Az ugyanis már most is az elképzeltek szerint működik. Így várhatóan elbocsátások sem lesznek.

Címkék: agrárszakképzés, gazdaság, jövő, 2020