FRISSÍTVE: Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetőjének mai nyilatkozatából ímmár biztosan kiderült, hogy benyújtanak egy módosítást a tervezethet, amivel 700 forintban maximalizálnák a magánszemélyeknek az adó mértékét. A Fidesz képviselőcsoportja emellett ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az adót is a szolgáltatók fizessék meg.

Jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján.

A szolgáltatóknak az adót havonta a hívást, üzenetküldést, adatforgalom lebonyolítását követő második hónap 20. napjáig kell megfizetniük. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Ennek még Vágási Feri se örül.
Ennek még Vágási Feri se örül.

Ma már az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését, és ellehetetleníti a kis és közepes, szinte 100 százalékban magyar tulajdonú kábelszolgáltatókat.

A törvényjavaslat szerinti internetadó az IVSZ előzetes véleménye szerint egyebek közt rövidtávon megszűnésre kényszeríti a kis és közepes, szinte 100 százalékban magyar tulajdonú kábelszolgáltatókat. Közép- és hosszútávon ellehetetleníti a mobil cégek jövőbeni üzleti modelljét, például a mobil TV vagy a zenei streaming szolgáltatásokat. Amennyiben az adó az IPTV-re is vonatkozik, úgy az az óriási adatigény miatt várhatóan lekerül a szolgáltatók palettájáról.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Indexszel azt közölte, hogy a törvényjavaslat még biztosan fog változni, a frakció például javasolni fogja, hogy legyen felső korlát a törvényben "a távközlési adó már bevett szabályaihoz hasonlóan". Azt még nem döntötték el, hogy ez mekkora, de "talán ezer forint" körüli lenne.

Közben Facebookon már több csoport is alakult az internetadó ellen. Az egyiket kedd este óta már csaknem 100 ezren lájkolták. Tüntetést is szerveznek Budapesten, erre 10 ezer embert várnak a szervezők.

Természetesen a mémgyárosokat sem hagyta hidegen az internetadó, ők is több alkotással emlékeztek meg a tervezetről.


Forrás: twitterForrás: twitterForrás: twitterForrás: twitterForrás: twitterForrás: twitterForrás: twitterForrás: twitterForrás: twitter
Forrás: twitter
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: nemyolo, ngm, internetadó, 2015, gazdaság