Marad jövőre is a családi adókedvezmény a mostani formájában - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium mai sajtótájékoztatóján. Bővítés majd 2016-tól várható, amivel ösztönözni szeretnék a második gyermekvállalást. Marad a 16 százalékos szja is. A kedvezmény a jelenlegi 10 ezer forintról duplájára emelkednek 2019-ig három lépésben.

Emellett újítás lesz, hogy a kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést. Ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő a kormány 2015. évi adótörvény-javaslatáról tartott kormányszóvivői tájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő ismertette a kormány 2015. évi adótörvény-javaslatait kedd délután.

Folytatódnak a foglakoztatást ösztönző adókedvezmények, a munkahelyvédelmi akcióterv. Jövőre is megmarad a részmunkaidőben dolgozó hölgyek tb-kedvezménye, folytatódik a gyed-extra adókedvezménye is. Maradnak a sportkedvezmények a társasági adóban, de felsőoktatási intézményeket is lehet támogatni tao-felajánlásokkal.

Marad a 27 százalékos áfa, kiterjesztik az 5 százalékos adót a más hasított hústermékre a sertések után. A bolti áfa továbbra is 27 százalék lesz - mondta Varga Mihály.

Az újonnan alakuló cégeknek havi áfa-bevallást kell majd készíteniük. Komoly újítás lesz, hogy az áruk követésének érdekében bevetik a közúti információs rendszert - vagyis az e-útdíjak fizetésre használt kamerákat. A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, hogy az országban ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz.

A különadók maradnak - szögezte le Varga Mihály. Így marad a bankadó, a reklámadó, kiterjesztik távközlési adót az internetszolgáltatásokra - igaz a adó leírható lesz a társasági adóból.

Címkék: változások, 2015, adó, gazdaság