Horgászokkal volt tele hétfőn is a siófoki móló. A legtöbben már reggel óta pecáztak és a szákok is szépen teltek. A jövőben évente egy horgász is legfeljebb 100 nemeshalat foghat, ha életbe lép a balatoni halgazdálkodási társaság kvótarendszere.

- A halászat megszűnésével valóban a horgászok kapták meg a tavat, használhatják ki a Balaton halállományát, próbálunk egy igazságosabb elosztást tenni és ahogy a konferencián is elhangzott, valóban irreális különbségek vannak - mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Szerintük így nem történhetne meg az, ami az utóbbi években, hogy a horgászok mindössze 2 százalékához köthető az összes fogás egyötöde, mintegy 144 ezer kilogram hal. Van, aki kétkedve fogadja az ötletet. Szerinte ügyeskedők ezután is lesznek.

- Aki most is sokat fognak, azok régen is sokat fogtak. Mindig volt, van és lesz, aki kifejezetten húshorgász és ebből tud megélni, nem hiszem, hogy egy kvótarendszer ezt befolyásolná - válaszolta Kovács Károly.

Többen viszont támogatják az új kezdeményezést.

- Ha belegondolunk 100 darab nemes halat vihet haza egy ember egy évben, ez 365 napból durván egynegyede, egyharmada. Három napomta halat ehet az ember, aki ennél többet akar az nem horgász, hanem hentes - válaszolta Kiss István.

Sokan úgy vélik, a szabályozás következtében nem lehetne irreálisan sok halat hazavinni.

- Hallottam ilyet, hogy 700 kiló ponty, az borzasztó, azt egy család, egy kis falu nem fogyaszt el, szerintem jó, ezt korlátozni kell. Kinn horgásztam évekig Kanadában, ott is korlátozva volt, ott két halat lehetett elvinni, hiába voltam ott 2 hétig nyaralni - tette hozzá Mike Fries.

Aki viszont a fogási naplóban nem tüntetné fel, hogy mennyi akadt a horgára, az akár több tízezres bírságra és engedélyének elvételére is számíthat. A szabályozás jövő januárban lépne életbe. addig viszont idén összesen 350 tonna pontyot, csukát, harcsát, compót, balint és süllőt telepítenek a Balatonba.

Címkék: kvóta, hal, balaton, gazdaság