Glattfelder Béla szerint ezt követően valóban megnyílnak azok a pénzcsapok, amelyek a hazai gazdaságot versenyképessé teszik. Somogy is több száz milliárd forintra számít a következő években.

Szeptember 11-én aláírta az európai Bizottság Magyarországgal az úgynevezett partnerségi megállapodást...- ez tartalmazza azt hogy az ország az uniós fejlesztési forrásokat mire tervezi felhasználni. A korábbi pénzügyi ciklussal ellentétben az akkori 16 százalék helyett, a mostani, 12 ezer milliárd forint 60 százalékát akarják gazdaságfejlesztésre fordítani.

- A munkahelyteremtés az elsődleges prioritás, a kis-, és közepes vállalkozásoknak a fejlesztése, természetesen a mikrovállalkozások is ebbe a kategóriába értendők és az, hogy ezeknek a forrásoknak a felhasználása után egy fenntartható megye, egy fenntartható ország legyen majd. Meggyőződésünk, hogy ilyen mennyiségű pénz még egyszer nem fog az országba érkezni - mondta a megyei közgyűlés alelnöke, Jakó Gergely.

null

A döntéshozók úgy gondolják, hogy ez az utolsó lehetősége az országnak a fejlesztésekre, mert 2020-at követően már nem lesznek felzárkóztatási források.

Az ország újraiparosítását, olyan új ipari technológiák meghonosítását, amelyek a nemzetközi piacon versenyképesek, amelyek elsősorban az elmaradott térségekben új munkalehetőségeket és gazdasági aktivitásokat hoznak létre - egyebek mellett ezeket támogatja a kormány, mondta előadásában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Glattfelder Béla elsősorban feldolgozóipart emelte ki, ami a legtöbb munkahelyet hozza létre. Hozzátette: főként a feldolgozóipart érinti.tehát, akik ténylegesen gyártanak. Tudni kell persze, hogy elsősorban a kis- és középvválalkozások számíthatnak, majd támogatásra.

A kormányzat holnap jelenti be az első pályázatokat. 120 milliárd forintról van szó, amit 9 fejlesztési terület között osztanak szét. Az államtitkár hozzátette, még az év végéig befejeződnek az uniós tárgyalások és azt követően nagyobb léptékben indulhatnak el a támogatások.

 

Címkék: terület, unió, fejlesztés, pénz, gazdaság