Nyílászárók készítésével foglalkozik az egyik kaposvári üzem. Jelenleg a piaci körülmények és a megrendelés állomány miatt kevesebbet dolgoznak mint tudnának. A fejlesztés lehet az alapja sok cég megmaradásának. Ezt tervezi az új uniós pénzügyi ciklusban ez a kft. is.

- Ide a csarnok mellé van tervezve, építési engedély alatt van már egy csarnok, ami ilyen műemlék jellegű fa nyílászárókat gyártanánk, arra még talán lenne piac itt Magyarországon is meg külföldön is és arra biztos, hogy fejlesztenénk - mondta Bíró József az Ablak-Épszer Kft. ügyvezetője.

A külpiacra jutást is támogatja a jövő héten megnyíló pályázatok egyike. Van benne egyebek mellett eszközbeszerzés, kisgyermekes anyák foglalkoztatása, fiatalok munkahelyteremtése és szennyvítelvezetés is. Összesen 120 milliárd forint értékben.

2014 és 2020 között 34 milliárd eurót kap Magyarország. Ennek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, a hazai kis és középvállalkozások megerősítésére fordítják. Fontos változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy egyszerűsítik a pénzhez jutást és könnyítenek a bürokrácián.

- Belép egy új lehetőség, hogy a Széchenyi Programiroda térítésmentesen meg fogja írni a pályázatát, ez egy fontos előrelépés. A másik, hogy a pénzügyi terheket is csökkenteni kívánja a kormány. ez azt jelenti, ha egy 50 százalékos finanaszírozású pályázat van, akkor előszőr az új rendszer azt az 50 százalékot fogja kifizetni, amit a támogatásban elnyert - tette hozzá Sitányi László, a regionális fejlesztési ügynökség igazgatója.

Az idei évben további pályázati lehetőségek várhatók. A Parlament október 6-ig fogadja el az ezekre vonatkozó jogszabályokat.

Címkék: uniós, vállalkozás, segítség, pályázat, gazdaság