A mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amelyeket Somogy kitörési pontjaiként tartanak számon alig kaptak szakmatípust és felvehető diáklétszámot. Tejipari szaktechnikusnak például sehol nem lehet tanulni. Pedig munkát tudnának nekik adni a Fino-Food Kft-nél. A tejtermékgyártó például a pasztőrözést végzi, vagy sajtot készít. Ezeken kívül műszakvezetőként sem árt, ha szakmai végzettsége van a dolgozónak. Szakember hiány miatt azonban más területről kellett betöltetni ezeket a munkaköröket.  

Az interneten napvilágot látott a 2015-től tervezett államilag támogatott szakmák listája. A legtöbb szakmát Budapesten lehet tanulni, a legkevesebbet Zala megyében. Somogyban csaknem 170-et. A megye ezzel sorrendben a 11-dik helyen áll.


A legtöbb szakmát Somogyban a fém-, és faipar, valamint a gépészet területén lehet tanulni. Azt követi az egészségügy, az adminisztráció, a szolgáltatás és az iparművészet. A legtöbb tanulót, 400-at szakácsnak képeznének.

Az élelmiszeripar és a mezőgazdasági szakmák 30-40 államilag támogatott helyet kaptak a tervezetben. A kaposvári TISZK vezetője szerint azonban a látszat ellenére nem olyan kevés ez a szám, tekintve, hogy ezekben az ágazatokban viszonylag magas a gépesítés.

A napvilágot látott tervezet még szakmai egyeztetés alatt áll. A kiemelt szakmák és a tanulói létszámok még változhatnak a 2015-ös szeptemberi iskolakezdésig.

Címkék: ipar, támogat, szakképzés, szakma, élelmiszer, mezőgazdaság, Somogy