Választék volt bőven idén is a Mézfesztiválon. A méhek szinte bármiből mézet tudnak készíteni, aminek virágja van. Az idén azonban nem volt kegyes hozzájuk az időjárás és így a méhészek csak a töredékét tudják a megszokott mennyiségnek üvegbe tölteni.

- Mi ezt a keveset is megbecsüljük és szeretnénk ennek a kevés termésnek is úgy örülni, minthogyha sok lenne. Minden évben nekünk a remény az, ami éltet bennünket, amikor betelelünk, mert abban reménykedünk, hogy a jövő az jobb lesz - mondta a Zselici Méhész Egyesület elnöke, Mészáros János.

Van olyan méhész, aki az idei évben a korábbiaknak csak 20 százalékát tudta megtermelni. Tavasszal a repcén még dolgoztak a méhek, de az akác idejére megérkeztek a fagyok és a viharos időjárás.

- Az akácvirágzásnál jött egy hidegfrontos ciklon, lehült a levegő, a szél leverte az akácvirágokat, a méh családok nem tudtak kirepülni és a méhecske, az ösztönében benne van, ha nem tud kirepülni otthon unatkozik, gondolkozik és neki indul a rajzásnak - mondta Vámos Sándor méhész.

A rajzásnak indult méhek pedig nem tudnak dolgozni, virágport gyűjteni. Az átlagos 25 ezer tonna méz helyett idén csak 17 ezer tonna lesz. A méhészek vis major kérelmet nyújtottak be a szakminisztériumhoz és megkezdődtek a kárenyhítési egyeztetések.

Címkék: üres, méz, termés, gazdaság