A gyülekezeti ház tetőterében szeretne termeket kialakítani a Kaposvári Evangélikus Egyház. A felekezetnek országosan 230 millió forintot ajánlottak fel az emberek, amiből a kaposvári gyülekezet is részesedni fog. Emellett saját alapítványuk van, amelyhez idén fél millió forint felajánlás érkezett.

- Táborokat szeretnénk ebből finanszírozni. Az időseknek minden karácsonykor csomagokat juttatunk el azokhoz, akik esetleg karácsonykor senkitől sem kapnak ajándékot, mi elmegyünk adunk nekik és meglátogatjuk őket, és a templomunkat minden évben újra és újra próbáljuk szépíteni - mondta Pongrácz Máté, kaposvári evangélikus lelkész.

Zenés, énekes foglalkozás is várja a gyerekeket a Napraforgó Családi Napköziben. A 2009 óta működő tanodát a Szent Imre Alapítvány működteti. Idén 700 ezer forint felajánlást kaptak az adó 1+1 százalékából. A pénznek itt is meg van a helye.

- 25 % megy működésre és 75 %-ban könyvkiadásra, a napközinek az eszközkészleteire illetve a működtetésére. Illetve az alapítvány által fenntartott egyéb programok, amik a családdal, a gyermek nevelésével illetve a kora fejlesztéssel kapcsolódóan használhatóak fel - tette hozzá Balogh Móni, a Napraforgó Családi Napközi szakmai vezetője.

Szinte nincs olyan nap, hogy a Kutyatár Egyesülethez ne érkezne újabb állat. Jelenleg 32 kennelbe tudják befogadni a kutyákat, macskákat. Az egyesület bővíteni szeretne, legalább 7 új boxot szeretnének építeni. Ezt most meg is tehetik, idén ugyanis csaknem 4 millió forint felajánlást kaptak.

- A tavalyihoz képest több mint a duplája, ami azt gondolom, hogy ez nagyon jó, azt is gondolom egyébként, hogy ehhez mindenképpen kell az, hogy lássák az emberek, hogy jó helyre megy. Tehát fontos, hogy legyen akkor mögötte valami, tehát érezzék azt hogy valóban az állatokra fordítódik és valóban jó helyen van - válaszolta Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület vezetője.

Országosan összesen 12 milliárdod ajánlottak fel adójuk 1+1 százalékából az emberek. A pénzből a civil szervezetek több mint 7 milliárd forintot kaptak, az egyházak pedig csaknem 4 milliárdot. A legtöbb pénzt idén is a katolikus egyház kapta, majd a református és az evangélikusok következtek. Somogyban a 112 ezer adózóból, mindössze 55 ezren ajánlották fel adójuk 1 százalékát.

- 971 szervezet részesülhet ezekből az 1 %-os felajánlásokból. Mindösszesen 111 millió 542 ezer forintot ajánlottak fel részükre. A legnagyobb felajánlásban részesülő civil szerveztek a tavalyi évhez hasonlóan, állatvédők, természetvédők, egészségügyi tevékenységet ellátó szervezetek - mondta Fülöp Eszter, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságától.

A megyében a legtöbb pénzt összesen csaknem 5 millió forintot, a Siófoki Állatvédő Alapitvány kapta.

Címkék: százalék, adó, gazdaság