Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott konyhasót vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

A gyárban több alkalommal is, összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só élelmiszer gyártásához állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel.

Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátrium tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70% nátrium-klorid és 30% kálium-klorid arány helyett előfordult 100%-os kálium-klorid, de 90%-os nátrium-klorid tartalom is.

null

Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért szükségessé vált az összes, 2014-ben legyártott tétel forgalmazásának megtiltása és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívása.

A gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el, így az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság – a megbízhatatlan technológia alkalmazásának megtiltása mellett – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd.

A Nébih közleménye szerint a termék fogyasztása nem biztonságos, ezért vissza is vihetik a vásárlás helyére a termékeket.

A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott só tételek a „2014” évszám alapján könnyen beazonosíthatóak.

null

A visszahívott só azonosító adatai:
Megnevezése: Csökkentett nátrium tartalmú vákuum só 1 kg
Csomagolása: átlátszó fóliazacskó
Tételazonosítóra példa: 05 06 2014 A3

Címkék: nébih, konyhasó, veszélyes, gazdaság