Magyar fakultás a pedagógus hallgatóknak a Kaposvári Egyetemen. Ahhoz, hogy idáig eljusson valaki nemcsak jó tanulmányi eredmény kell, hanem sok esetben vastag pénztárca is.

- Nem olcsó mulatság, mivel önköltségesen vagyok és másodéves vagyok, hát olyan 150 ezer forint körül volt, mert albérletben lakom bent a városban. Ezzel együtt olyan 150-160 körül - mondta Simon Mátyás.

A legtöbb család a havi fizetéséből fedezi a gyerek tanulmányainak megkezdését. Akiknek nincs lehetősége félretenni azok hitelből finanszírozzák az első lépéseket.

- Nekem már így fél milliós tartozásom van, mert az akkori félévem képzése az 120 ezer forint volt, most 80 ezer. Hát én igazából diákhitellel oldom meg és az édesanyém azt mondta nekem, hogy majd segít kifizetni - mondta a Czékus Adrián.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A tandíj kifizetése mellett jelentős anyagi tehernek mondható az albérlet fenntartása is. Ezekre a kiadásokra nyári munkával is gyűjtenek a hallgatók.

- Én dolgoztam a nyáron, tehát mondhatni, hogy egyrészt saját erőből, másrészt a család támogatásával így sikerült összeszedni a pénzt, hát az albérlet az elviszi a felét, mert az egy huszas havonta, plusz a rezsi - mondta Kiss Benedek.

A pénzügyi tanácsadó azt mondja mindegyik iskola típusban drágák az első lépések. A felmérés szerint egy általános iskolásnál 48 ezer forint, egy középiskolás esetében 64 ezer forint, egy egyetemista iskola kezdése pedig 124 ezer forintba kerül. A szülők esetenként a hitelt is vállalják, hiogy kifizessék a költségeket.

- Elsősorban az ügyfelek nagyobb eséllyel fordulnak a saját számlavezető bankjukhoz folyószámlahitellel, hitelkártyával, tehát a gyorsabban, könnyebben elérhető és rugalmasabban visszatörleszthető kisebb nagyobb összegű hiteleket veszik föl az ügyfelek - mondta a Stonehenge Bankház régiós vezetője, Kujáni István.

Év közben is alig csökkennek a kiadások. A havi fizetnivaló több kis tételből jön össze: ezek jellemzően az étkezés, az informatikai eszközök beszerzésének és fenntartásának díjai, a különórák költsége és az utazás.

Címkék: diploma, pénz, egyetem, gazdaság