Október 1-jétől emelkedik a lakossági gázdíj – írja a Népszabadság, miután kiszúrt egy friss rendeletet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Magyar Közlönyben délután megjelent friss rendeletéből. Ez alapján ugyanis a lakosság által fizetendő tarifa egyik eleme, az úgynevezett „elosztási forgalmi díj" a különböző szolgáltatóknál más-más mértékben, de rendre emelkedik, 5–13 százalékkal.

Számokra lefordítva ez az áremelés egyébként nem lenne jelentős, a lap ugyanis kiszámolta, hogy köbméterenként mindössze 24-80 fillért jelenthet a drágulás. Rögtön meg is kérdeztek pár kormányközeli szakértőt, hogy fér ez össze a rezsicsökkentéssel. Mint elárulták, kizártnak tartják az áremelést, ezért hamarosan megjelenhet egy olyan rendelet is, amely ezzel együtt csökkenti a szolgáltatók kereskedelmi ágának magáért a gáztermékért járó ellenértéket.

Az előzetes számolások alapján egyébként a legmagasabb mértékben - azaz mintegy 80 fillérrel - az E.ON Dél-dunántúli Zrt. emelné köbméterenkénti díjait.

Címkék: áremelés, október, gáz, gazdaság