A kaposvári Pál családban két kisgyermek van. A kisfiú két év múlva megy iskolába, a kislány jövőre bölcsődébe. Havonta több tízezer forintot fordítanak a gyerekekre, ami a korral együtt emelkedik.

- Most eddig 20 ezer forintot tudtunk igénybe venni, akkor ez 40 ezer forint lenne ha ebből törvény lesz. Most ha azt veszem, hogy jövőre a kislányom óvodába, vagy bölcsődébe fog menni, akkor azt jelenti, hogy az ő térítési dját nagyjából lefogja ez a dolog fedni. Azért az nem mindegy, hogy azt még pluszban ki kell fizetni, vagy az megmarad az embernek - mondta Pál János.

A jelenleg érvényes szabályok szerint egy gyermek után tízezer forint, két gyermek után kétszer tízezer forint, három gyermek esetében gyermekenként 33 ezer forintot adókedvezményt lehet érvényesíteni. A kormány azt tervezi, hogy a két gyermek után igénybe vehető kedvezményt megduplázza. Ezzel 55-60 milliárd forint maradhat a mintegy 300 ezer érintett család zsebében.

Az érvényesítéshez pedig a minimál bérnél magasabb havi bruttó bér szükséges. Az alacsony keresetűek nem tudják kihasználni az adókedvezményt.

- Akár szakképzett, akár általános minimálbérből élőknél sajnos ez a kedvezmény már nem vehető igénybe, nem 100 százalékban, tehát az emelt adókedvezmény meg aztán pláne. Tehát ennél egy magasabb szintű, átlagos jövedelem durván 200 ezer forint fölötti jövedelem szükséges - tájékoztatott az Adó és Számvitel Kft. ügyvezetõje, Pappné Vörös Judit.

A kormány, illetve a parlament még most ősszel, a jövő évi költségvetés tárgyalásakor dönthet az adókedvezmény megduplázásáról.

Címkék: pótlék, pénz, család, gazdaság