Biztosítékokat készítenek az egyik kaposvári gyárban. Egyelőre 340 főt foglalkoztatnak, azonban annyi a megrendelésük, hogy újabb munkaerőket vennének fel. A betanított munkásokon kívül szakmunkásokat és gépbeállítókat is várnak.

- Megnőtt a rendelés állomány ami annak köszönhető, hogy egyre több biztosíték betétet keresnek, hiszen jó minőségű betéteket gyártunk. Európa legnagyobb betéteket gyártó cége vagyunk. Muszáj felvenni kb 20-25 főt ahhoz, hogy a rendelésállományunkat ki tudjuk futtatni - mondta Mihaldinecz Gábor, a Fusetech Kft. műszakvezetője.

Az egyik kaposvári munkaerőközvetítő cégnél pedig több száz betanított munkásnak tudnának azonnal munkát adni. Azonban egyre nehezebben találnak jelentkezőket.

- Betanított munkások tekintetében most már odáig jutottunk, hogy Kaposváron már nem nagyon találunk szabad munkaerőt. Tehát a munkáinkra gyakran utaztatjuk a munkavállalókat, buszoztatjuk. Több műszakos munkarendbe. Illetve komoly problémáink vannak most már szakmunkák tekintetében - tette hozzá Miseta Gábor, a Viapan Group közvetítési üzletágának vezetője.

A somogy megyei munkaügyi központ adatai szerint egy év alatt 8,6 százalékkal csökkent a munkanélküliségi ráta. Jelenleg 18 568 álláskeresőt tartanak nyilván. Ráadásul egyre több cég jelzi újabb munkaerő igényét.

- Ha az egy évvel korábbi adatokat megnézzük akkor 70-75 százelékos pozitív elmozdulás tapasztalható. Tehát egy évvel korábban kb 70-75 százalékkal munkaerőigény érkezett be az adott év adott időszakban - válaszolta Szikra László, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója.

A munkaügyi központ vezetője szerint a jövőben folytatódhat a kedvező tendencia, hiszen a most kezdődő uniós ciklusban felhasználható források nagy részét munkahelyteremtésre és a vállalkozások megerősítésére fordítja a kormány.

Címkék: betanított, munkaügyi, lehetőség, munkás, központ, dolgozó, munka, gazdaság