Hat százalékkal kevesebbért pörög a mérőóra mától. Az erről szóló csekket azonban majd csak egy hónappal később kapják kézhez a fogyasztók. Ezzel együtt pedig egységes, érthetőbb számlákat küldenek a szolgáltatók.

A vállalkozások ezentúl már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmúlasztó céget akár egy millió forintig terjedő bírsággal is sújthatja a NAV, és emellett az üzlethelységet is lezárhatja akár 12 napra.

Még a porszívózást is szabályozzák. Szeptembertől már nem szabad túl nagy teljesítményű porszívót forgalmazni. Az olyan berendezéseket, amelyek motorjának a teljesítménye meghaladja az 1600 wattot leveszik a boltok polcairól. Három év múlva tovább szigorítják az előírásokat. Akkor már csak 900 wattos készülékeket lehet majd vásárolni.

A garanciális tartós fogyasztási cikkek köre is kibővül. A 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma. Ez szeptember 15-től lép életbe - mondja a kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyeletének vezetője.  

Brantmüller Tamásné: "A gyermekgondozási termékek köréből bekerültek biztonsági gyermekülések, etetőszékek, légzésfigyelők, illetve bővül a kör a világítástechnikával, lámpákkal, vadászati-, illetve horgászati sportfelszerelésekkel."

Hétfőtől csaknem 47 ezer hetedik osztályos lány kaphatja meg ingyenesen a HPV elleni védőoltást, amely a méhnyakrák elleni küzdelemben jelent segítséget. A vakcina igényléséhez csupán egy iskolai nyilatkozatot kell kitölteniük a szülőknek szeptember 15-éig.

Kaposváron az országban elsőként már 2008 óta kedvezményesen igénylehetik a fiatalok az oltást. Az állami segítségnek köszönhetően pedig kibővítik az igénylők körét.

Barnay Andrea, a Városháza sajtószóvivője: "Kaposvár az idén a 13. életévüket betöltött lányoknak is biztosítja ezt a méhnyakrák elleni védőoltást. Ugyanúgy lehet igényelni, mint az eddigi években és anyagi helyzettől függően lehet megkapni a támogatást rá vagy akár ingyen is megkaphatják a lányok."  

Az önkormányzat 3 millió forintot fordít erre, így várhatóan újabb 100 lány kaphatja meg a vakcinát.

Címkék: szolgáltat, HPV, fogyaszt, garancia, méhnyakrák, csekk, olt, gazdaság