Bár helikopterről permetezi naprafogróit ennek az egyik somogyi föld tulajdonosa, ő 220 hektáros területével mégis a kisebb gazdálkodók közé tartozik. Ezért a jövőben ő is számíthat állami támogatásra.

- Valami korrekt úton lehetne erre pályázni, akkor mi is talán hozzáférnénk, nem csak az állattenyésztők, mert mi csak növénytermesztéssel foglalkozunk - mondta a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke, Lackovics Sándor.

2015-től a rendszer nyertesei várhatóan a kis- és közepes gazdaságok lesznek. Vesztesei pedig az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók.

- Megteremtettük azt a nemzeti mozgásteret, amely lehetővé teszi, hogy a nagybirtokok területalapú támogatásából 20 milliárd forintot kapjanak az állattartók. Ez azt jelenti, hogy 1200 hektár terület felett a területalapú 100 százalékát vontuk el és használjuk fel a jószágtartás támogatására - mondta Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter.

A döntés értelmében 1037 hektárig a teljes támogatást megkapják a gazdák, 1037 és 1200 hektár között 5 százalékkal kevesebbet. Az 1200 hektár feletti részre pedig egyáltalán nem kapnak állami forrást.

A nagybirtokosok így próbálják kikerülni a jövőre életbe lépő rendszert. A Magosz megyei elnöke szerint a nagyvállalkozásoknak a területalapú támogatás nélkül is meg kellene élniük.

- Régóta várt rendszer ez, hogy a nagyobbak kevesebbet kapjanak, ugyanis egy területnagyság után, ha valaki átlagosan gazdálkodik olyan jövedelem keletkezik, hogy 1200 hektár felett is nyereségesen tudnak gazdálkodni - reagált a MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

Somogyba évente 17-18 milliárd forint földalapú támogatás érkezik. Ezen mintegy 7000 gazdálkodó osztozik. Idén október végén kezdik el kiutalni a támogatások felét. Jövő hét végére zárulnak a földellenőrzések a megyében. Somogyban a jövőben a sertés- és szarvasmarhatartók, valamint a kertészetek számíthatnak az eddiginél több támogatásra.

Címkék: agrár, állam, támogatás, gazdaság