A napos idő kicsalogatta a méheket a kaptárból. A 200 méhcsalád az esős nyáron sokszor viszont nem tudott gyűjteni. Horváth Zoltán kaposfüredi méhész szerint az idei év az esős időjárás miatt katasztrófális volt a mézgyűjtés szempontjából.

- A virágot leverte, a méhészeket is tönkretette, amikor gyűjteni kellett volna a méhek bent kuksoltak a kaptárban. Nem tudtak kimenni hordani, meg nem is volt mit az eső miatt - montda Horváth Zoltán.

Neki feleannyi méze lett, mint tavaly. Somogyban sokaknak a méhészet a megélhetést jelenti. A megyében több mint 2000 méhészt és csaknem 70 ezer méhcsaládot tartanak itt nyilván.

Drága lesz az idei méz...
Drága lesz az idei méz...

Az egyik kaposvári méhészboltban tucatnyi féle mézet árulnak. A legkeresettebb még mindig az akácméz. Idén ennek kilójáért 15-20 százalékkal többet kérnek.

- Az akácméznek jelenleg 2300-2400 forint a kilonkénti ára,de a végtelenségig nem lehet emelni az árat mert a fogyasztók nem tudják megfizetni. de hiába emeljük az árat, ha nincs mit eladni - mondta csalódottan a kaposvári méhészbolt tulajdonosa.

A világpiaci ár is egyre emelkedik, de a szakemberek attól tartanak, hogy a készletek hamar kiürülnek. Somogyban az akácmézből lett a legkevesebb, de a repce és a hársmézből is feleannyit tudtak előállítani.

- Az akácméz ellátásban valószínűleg gondok lesznek, mert a termésmennyiség egyharmada lett és ez nem lesz elég a következő évig - tette hozzá Csonka Imre.

A méznek pedig 70 gyógyhatása ismert, többek között fokozza a teljesítőképességet és méregtelenít is.

Címkék: akácméz, méz, drágulás, 2014, somogy, gazdaság