Géppel és kézzel is szedik a szőlőt Rádpusztán. A legkorábbi csabagyöngye után most az irsai olivért szüretelik 100 hektáron. Átlagosan a csabagyöngyéből a Dél-Balatonon 40 százalékkal lett kevesebb. A borvidék legnagyobb szőlészetén 10 ezer mázsa irsai olivérre számítanak. Ez kevesebb mint tavaly.

- A tavalyi időjárás következménye, hogy kevesebb fürt volt a rügyekben. Ez meghatározta, hogy várhatóan kevesebb lesz a termés. Ezt egy jó időjárás befolyásolhatta volna. A sok csapadék meg volt, a meleg nem volt meg - mondta Hegedüs Lajos, a Viticoop Szőlészeti Kft. ügyvezető igazgatója.

A fülledt, párás időben a gombabetegségek is jobban terjedtek. Csak augusztusban Rádpuszta környékén 150 milliméter csapadék hullott.

- Kevesebb lesz mint tavaly, a növényvédelemre többet kellett költeni a lisztharmat miatt. Tavasszal volt egy kis hernyórágás is, ami a rügyeket károsította, kevesebb lesz a szőlő 5-10 százalékkal, mint tavaly volt - tette hozzá Dobai Lajos, szőlősgazda.

Ha marad az esős idő, a szürkepenész gombabetegség további komoly károkat okozhat. A felvásárlási árak ugyanakkor nemhogy növekednének, csökkennek. A gazdáktól 110 forintért veszik az irsai olivér kilóját. A szőlő a Balatonboglári Borgazdasághoz kerül, ahol bor és pezsgő készül belőle. A szüret a jövő héten a rizlingszilvánival és a zenittel folytatódik.

Címkék: rádpuszta, dél-balaton, szüret, gazdaság