A frissen termett paprikát szedik a mezőcsokonyai közmunkások. Az idei közmunkaprogramban 63-an vesznek részt. Sokan nem először vesznek részt a programban, ráadásul augusztus elsejétől 6 óra helyett már 8 órában dolgoznak.

-Én most már hatodik éve dolgozom a közmunka-programban, mert sajnos munkanélküli lettem, és a családon belül csak én keresek, mert a férjem az csak 27 ezer forintot kap - mondta Szerencsés Lászlóné.

A bokrokat és a virágokat is a kaposvári közmunkások gazolják. Az augusztusi létszámbővítésnek köszönhetően itt is többen dolgozhatnak.

- Augusztus elsejétől már tudtunk felvenni olyan köz-foglalkoztatottakat, akik a gyógynövény program keretében elméleti oktatásban vesznek már részt és később gyakorlati oktatáson is. Szeptember elsejétől indul a start-közmunka program, ahol újabb 260 főt fogunk tudni majd foglalkoztatni - tette hozzá Barnay Andrea, a Kaposvári Városháza sajtómunkatársa.

Országosan 60 ezerrel többen, összesen 244 ezeren dolgoznak a közmunkaprogramban. A közfoglalkoztatásra 231 milliárd forintot különített el a kormány, ennek köszönhetően a megyében csökkent az állástalanok száma.

- Ez azt jelenti, hogy több mint 4000 ember kerül be újabb foglalkoztatásba, közfoglalkoztatásba augusztus elsejétől Somogy megyében, mintegy 1,5 milliárd forint értékben - tudtuk meg Szikra Lászlótól, a Megyei Munkaügyi Központ igazgatójától.

A mostani létszám bővítéssel már több mint 11 ezer somogyi közmunkás dolgozik. A programnak köszönhetően pedig rekord alacsony a munkanélküliség a megyében, jelenleg ugyanis kevesebb mint 20000 állástalant tartanak nyilván.

Címkék: közmunka, munkaügy, somogy, gazdaság