Zöldséget és gyümölcsöt is termesztenek Szilvásszentmártonban. A megtermelt élelmiszereket a helyi boltban értékesítik. A településen ez, az önfenntartó életmód, az egyetlen megélhetési lehetőség.

- Úgy döntöttünk, hogy a mezőgazdasági hagyományokhoz visszanyúlva, a település adottságait kihasználva, ez az egyetlen olyan lehetőség, amiben eredményeket tudunk elérni. Sem iparunk, sem barna-mezős beruházásra nem volt lehetőségünk és mi ezt ragadtuk meg és ezt szerettük volna úgymond maximalizálni, és én úgy gondolom, hogy sikerült - mondta a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület elnöke, Lengyel Gábor.

A település is tagja a Zselici Lámpások Egyesületének, rajtuk kívül még 47 tartoznak ide. A falvak és a községek vezetőinek ma egy konferenciát elmondták: a vidék ebben az uniós ciklusban is számíthat támogatásra, a kormány egyik további célja ugyanis a munkahelyteremtés és megtartás.

- Így az állattenyésztésnek a kertészetnek a támogatása. Minden terülten elsősorban a kis és közepes méretű gazdaságokat szeretnénk helyzetbe hozni, hiszen ezek azok a gazdaságok, akik leginkább abban érdekeltek, hogy munkahelyeket teremtsenek és munkahelyeket megőrizzenek - tette hozzá az Agrár-vidékfejlesztési helyettes államtitkár, Mezei Dávid.

Somogy ráadásul jó természeti adottságokkal rendelkezik. Az erdők révén nagy a faállománya, és sok termőföld is található itt, de emellett más értékekkel is rendelkezik.

- A gyógynövény, illetve az erdei növények gyűjtése, ami ráadásul azért is fontos, mert az alacsonyabb iskolai végzettségűek munkához jutását segítik. A turisztikában is nagy szerepe lehet a vidékfejlesztésnek, tehát én úgy gondolom, hogy ez is egy olyan terület ami együtt kell, hogy mozogjon - foglalta össze a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Jakó Gergely.

A zselickislaki szakmai fórum holnap nemzetközi vásárral és kiállítással folytatódik.

 

Címkék: fejlődés, vidék, gazdaság