Napjainkban mindenki rohan, semmire sincs ideje, a családi teendők nagy része legtöbbször a háziasszonyokra, családanyákra hárul. Egy utazás szervezésekor az esetek többségében a családfő részt vesz az úti cél kiválasztásában, de a többi feladat a bevásárlástól az útlevél ellenőrzéséig és a megfelelő faktorszámú naptej beszerzéséig a nőkre hárul. Azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha megfeledkeztünk az útlevél érvényességének ellenőrzéséről és csak az utazás előtti napokban derül ki, hogy az lejárt.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának köszönhetően nem kell lemondani a nyaralásról, hiszen új útlevelünket pótdíj megfizetése mellett már 24 órán belül kézben foghatjuk, ha azt a Személyes Ügyfélszolgálaton (1033 Budapest, Visegrádi utca 110.) igényeljük. Ezen felül 3 és 7 napos útlevél is igényelhető bármely okmányirodai ügyfélszolgálaton vagy Kormányablakban.

Arra is van megoldás, ha kiderül, hogy hamarabb el kell utaznunk, az útlevelünket pedig biztos, hogy nem kapjuk meg addig. (Az útlevelek rendes eljárásban 20 nap alatt készülnek el.) A már leadott útlevéligényünket meggyorsíthatjuk az ország valamennyi okmányirodájában.

A részletekről már három csatornán érdeklődhet: a 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon, a gyorsított útlevél aloldalon, vagy a Személyes Ügyfélszolgálaton.

forrás: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

Címkék: közigazgatás, igényel, gyorsít, útlevél, kormányablak, gazdaság