Gazdasági növekedés és társadalmi felzárkózás. A szakpolitikusok szerint ez lehet az eredménye annak, ha Magyarország jól gazdálkodik az uniós támogatásokkal.

- A vidékfejlesztésnek kifejezetten a munkahely- és a lehetőségteremtés lesz a célja a következő években. Ennek jegyében rendezi át a kormányzat korábbi európai uniós támogatási gyakorlatot és európai uniós támogatási rendszert - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az új rendszer nyertesei várhatóan a kis- és közepes gazdaságok lesznek. Vesztesei pedig azok a nagyvállalkozások, amelyek 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodnak és jellemzően növénytermesztéssel foglalkoznak. Ezek ugyanis búcsút mondhatnak a hektáronként járó támogatásnak.

- Megteremtettük azt a nemzeti mozgásteret, amely lehetővé teszi, hogy a nagybirtokok területalapú támogatásából 20 milliárd forintot kapjanak az állattartók. Ez azt jelenti, hogy 1200 hektár terület felett a területalapú 100 százalékát vontuk el és használjuk fel a jószágtartás támogatására - tette hozzá Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter.

A döntés értelmében 1037 hektárig a teljes támogatást megkapják a gazdák, 1037 és 1200 hektár között 5 százalékkal kevesebbet. Az 1200 hektár feletti részre pedig egyáltalán nem kapnak támogatást.

Somogyba évente 17-18 milliárd forint földalapú támogatás érkezik. Ezen mintegy 7000 személy, illetve cég osztozik. Ez az egyenlőtlenség most megszűnik, mondja a megyei kamara vezetője. Somogyban a sertés- és szarvasmarhatartók, valamint a kertészetek számíthatnak az eddiginél több támogatásra.

- Nekünk Somogyban, a korábbi koncepcióink is ugye erre mutattak, hogy a gyümölcstermesztés, azon belül is kész programunk van a bogyósgyümölcs termesztés fejlesztésére, ami igazán kézimunka igényes és szinte korlátlan piaci lehetőséget biztosító kertészeti ágazat - tudtuk meg Gombos Sándortól, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogy megyei elnökétől.

Az átcsoportosított pénzekre a tervek szerint már szeptembertől pályázhatnak az állattartók és a termelők.

Címkék: agrár, támogatás, somogy, gazdaság